W trakcie poszukiwania idealnego chleba bez zwykłej mąki pszennej natrafiłam na stronie testaline.se na chleb z mąki pełnoziarnistej i czerwonej fasoli. Muszę przyznać że jest to wersja warta wypróbowania zwłaszcza że nie wymaga zabawy z drożdżami i wyrastaniem ciasta.
Składniki:
80 g płatków owsianych
1 opakowanie fasoli w puszce – okolo 200g fasoli po odsaczeniu
55 g siemienia lnianego
200g mąki pszennej pełnoziarnistej
60 g mąki gryczanej
400 ml jogurtu lub kefiru
50 ml wody
3 łyżki słonecznika
2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka soli
Wykonanie:
Fasole zblędować z siemieniem lnianym, następnie połączyć z wodą i kefirem lub jogurtem.
Pozostałe składniki wymieszać w osobnej misce i dodać do wymieszanych mokrych składników.
Całość przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec 60 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.