Owsianka to potrawa, która najczęściej pojawia się u nas w domu na śniadanie przed szkołą i pracą. Jest pyszna, sycąca i szybka w przygotowaniu. Natomiast wersję pieczoną w jabłku polecam szczególnie na weekend, by móc niespiesznie delektować się jej smakiem :)
- 3 duże jabłka (użyłam odmiany ligol)
- 100 g płatków owsianych górskich
- 200 ml soku z pomarańczy
- 1 łyżka roztopionego masła
- 1 łyżka konfitury z pomarańczy (użyłam konfitury z dodatkiem cynamonu)
- 1 łyżeczka cynamonu cejlońskiego
- kilka malin
dodatkowo
- orzechy (np. makadamia)
- świeża mięta
- miód do polania
Płatki mieszamy z cynamonem i zalewamy sokiem.
Dodajemy konfiturę oraz masło, mieszamy i odstawiamy.
Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni.
Jabłka myjemy, odcinamy górną część i wydrążamy środek, tak aby ścianki naszej jadalnej miseczki miały 1 cm grubości.
Gniazda nasienne wyrzucamy, a resztę wydrążonych jabłek kroimy w kosteczkę i mieszamy z płatkami owsianymi.
Wypełniamy nimi jabłka i układamy w naczyniu żaroodpornym. Na wierzchu układamy maliny. Całość przykrywamy folią aluminiową lub żaroodporną przykrywką.
Pieczemy około 20-25 minut, ale ten czas będzie zależał od rodzaju i wielkości użytych jabłek, więc sprawdzajcie, aby nie zmiękły tak, że będą się rozpadać.
Podajemy na ciepło polane miodem, udekorowane orzechami i miętą.
Smacznego :)
Brak komentarzy