Owsianka pieczona w jabłku | Mienta blog
Śniadania

Owsianka pieczona w jabłku

Owsianka to potrawa, która najczęściej pojawia się u nas w domu na śniadanie przed szkołą i pracą. Jest pyszna, sycąca i szybka w przygotowaniu. Natomiast wersję pieczoną w jabłku polecam szczególnie na weekend, by móc niespiesznie delektować się jej smakiem :)

owsianka pieczona w jablku fotografia kulinarna przepis mientablog 1 - Owsianka pieczona w jabłku

  • 3 duże jabłka (użyłam odmiany ligol)
  • 100 g płatków owsianych górskich
  • 200 ml soku z pomarańczy
  • 1 łyżka roztopionego masła
  • 1 łyżka konfitury z pomarańczy (użyłam konfitury z dodatkiem cynamonu)
  • 1 łyżeczka cynamonu cejlońskiego
  • kilka malin

dodatkowo

  • orzechy (np. makadamia)
  • świeża mięta
  • miód do polania

owsianka pieczona w jablku fotografia kulinarna przepis mientablog 4 - Owsianka pieczona w jabłku

Płatki mieszamy z cynamonem i zalewamy sokiem.

Dodajemy konfiturę oraz masło, mieszamy i odstawiamy.

Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni.

Jabłka myjemy, odcinamy górną część i wydrążamy środek, tak aby ścianki naszej jadalnej miseczki miały 1 cm grubości.

Gniazda nasienne wyrzucamy, a resztę wydrążonych jabłek kroimy w kosteczkę i mieszamy z płatkami owsianymi.

Wypełniamy nimi jabłka i układamy w naczyniu żaroodpornym. Na wierzchu układamy maliny. Całość przykrywamy folią aluminiową lub żaroodporną przykrywką.

Pieczemy około 20-25 minut, ale ten czas będzie zależał od rodzaju i wielkości użytych jabłek, więc sprawdzajcie, aby nie zmiękły tak, że będą się rozpadać.

Podajemy na ciepło polane miodem, udekorowane orzechami i miętą.

Smacznego :)

owsianka pieczona w jablku fotografia kulinarna przepis mientablog 2 - Owsianka pieczona w jabłku

Poprzedni Wpis Następny Wpis

Podobne wpisy

Brak komentarzy

Komentuj