Barszcz ukraiński.

Dzisiaj przepis na pyszny barszcz ukraiński. Ta pyszna zupa to klasyk, który na stale wpisał się w menu prawie każdego polskiego domu. Tutaj moja wersja tej pysznej zupy, która mam nadzieje się Wam spodoba.

Składniki:

  • 2 l wywaru z żeberek
  • żeberka z wywaru
  • 5 – 6 łyżek fasoli Jas może być z puszki
  • 2 marchewki
  • 1 cebula
  • 1 czerwona papryka
  • 1 lyzka smalcu
  • 5 -6 średnich buraków
  • 2 duże ziemniaki
  • 1/4 główki białej kapusty
  • sol i pieprz do smaku
  • odrobina cukru
  • 2 liście laurowe
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • 1 lyzka soku z cytryny
  • śmietanka 18 %
  • natka pietruszki
Zapraszam również na film z instrukcja krok po kroku

Wykonanie:

Fasolę opłukać, zalać wodą i namoczyć przez noc. Na drugi dzień ugotować według instrukcji na opakowaniu.

Marchewkę, cebulę i paprykę pokroić w kostkę. Pokrojone warzywa podsmażyć na smalcu.

Ziemniaki pokroić w większą kostkę a kapustę poszatkować i dodać do gotującego się wywaru.

Doprawić solą i pieprzem do smaku, dodać czosnek, liście laurowe i ziarna ziela angielskiego. Całość pogotować około dziesięciu minut. Po tym czasie do garnka dodać podsmażone warzywa, obrane i starte na tarce o grubych oczkach buraki oraz koncentrat pomidorowy, sok z cytryny i cukier.

Garnek przykryć pokrywką i gotować następne 20 – 30 minut.

Pod koniec gotowania dodać ugotowaną i odcedzoną z wody fasolę. Jeśli jest taka potrzeba doprawić solą i pieprzem. Całość pogotować jeszcze 5 minut.

Podawać z żeberkami i łyżką śmietanki.

Smacznego!

Design a site like this with WordPress.com
Rozpocznij