Chyba każdy z nas lubi bagietki, z tego przypisu zrobicie pyszne bagietki z chrupiącą skórką i bardzo miękkim wnętrzu. Bagietki to klasyka kuchni francuskiej, są podawane praktycznie do każdego dania. Wykorzystamy je nie tylko do sosów, oliwy, ale dzięki nim możemy przygotować pyszne hotdogi!

Bagietki bywają także przysmakiem wśród młodzieży szkolnej, gdzie bez trudu, można ją kupić na przerwie w szkolnym sklepiku. 

Ten rodzaj pieczywa jest bardzo szybki w przygotowaniu, lubią go nie tylko dorośli, ale również zajadają się nim dzieci. Jest to jeden z rodzajów bułki, który jest przez nie uwielbiamy. Nie musimy już biegać do piekarni aby kupić bagietkę, wystarczy sprawdzony przepis i możemy przygotować to pieczywo w domu.

Wielu osobom może wydawać się przygotowanie ich bardzo trudne, jednak jest to bardzo mylne stwierdzenie. Przygotujemy te pyszne śniadaniowe bułeczki bardzo szybko i z całą pewnością zasmakują one wszystkim naszym domownikom.

Bagietka również idealnie nadaje się do przygotowania, typowo włoskiego dania, jakim są bruschetty. Są to zapiekanki podawane z różnym farszem. Najczęściej wykorzystuje się do nich farsz przygotowany ze świeżych, pachnących, soczystych pomidorów z dodatkiem bazylii.

Szybki przepis na hotdogi: Domowa wersja hot doga

Składniki na 6 bagietek

  • 8 szklanek mąki
  • 2 szklanki mleka
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżki masła
  • 2 szklanki wody
  • 18g drożdży
  • 3 łyżki soli

Bagietki przygotowuję z mąki pszennej. Dlaczego robię tak dużo, bo czasem nie mam czasu na ich przygotowanie, a możemy je zamrozić. I tutaj są dwie szkoły – mrozimy pieczywo, ze świeżego ciasta, zaraz po uformowaniu, albo zaraz po upieczeniu i przestudzeniu. Wtedy zawijamy je szczelnie w torebkę strunową i wkładamy do zamrażalki.

Bagietki przepis

Mleko podgrzewamy w rondelku, dodajemy masło, cukier i rozpuszczamy. Odstawiamy do ostygnięcia.

Do dużej miski przesiewamy mąkę z drożdżami, dodajemy sól. Do mleka i masła dodajemy wodę, przelewamy do mąki z drożdżami. Wyrabiamy ciasto. Możemy do tego celu użyć mikser, ręce, albo maszynę do chleba. Ciasto powinno być dość lepkie. Całość dzielę na dwie części i każdą z nich przekładam do miski wysmarowanej oliwą. Odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1 godzinę. Ciasto delikatnie wyjmuję i formuję bagietki o długości około 50 cm.

Przepis na: Błyskawiczny chleb pszenno – razowy

Przenosimy je na blachę i zostawiamy na 25 minut aby podrosły. Następnie pieczemy je 15 minut w temperaturze 230 st. C. Polecam na najniższą półkę w piekarniku włożyć naczynie z wodą, wtedy skórka bagietek będzie znacznie bardziej chrupiąca.

Po wyjęciu bagietki studzimy na kratce.

Bagietki
Bagietki

Smacznego!