Warzywa z kurczakiem i szpinakiem w słodkim sosie chili - szybki obiad z niczego po tajsku |
Są takie dni, że nie mamy planu ani pomysłu na obiad, a czasami po prostu nie mamy czasu na obiadowe zakupy i długie przygotowanie. Dlatego dzisiaj polecam Wam przepis na szybki obiad z niczego, czyli z resztek z lodówki ;) To będzie danie w stylu orientalnym, z elementami kuchni tajskiej i chińskiej. Obiad będzie pyszny, a dodatkowo nie marnujemy resztek jedzenia.
Do przygotowania mojego szybkiego obiadu z resztek z lodówki wykorzystałam smażoną pierś z kurczaka z poprzedniego dnia, resztki listków szpinaku baby, mrożonkę (warzywa chińskie), cebulkę dymkę, sos sojowy, słodki sos chili, czosnek i ryż (może być świeżo ugotowany, a może też być z poprzedniego dnia). Przygotowanie tego obiadu dla dwóch osób zajmuje dokładnie 15 minut - jest to czas smażenia warzyw z mięsem i czas gotowania ryżu. Zatem do dzieła!
Składniki na szybki obiad z niczego w stylu tajskim
- 1 duży kotlet z piersi kurczaka (lub 2 małe)
- ½ opakowania mrożonych warzyw chińskich
- 1 łyżka sosu sojowego
- 3 łyżki słodkiego sosu chili
- ¼ świeżej papryczki chili lub ¼ łyżeczki suszonych płatków chili
- 2 ząbki czosnku
- 1 garść liści szpinaku baby
- ¾ filiżanki surowego ryżu
- 1 łyżka oleju do smażenia
- 1 łyżka oleju sezamowego
- 1 cebulka dymka do dekoracji
- sok z cytryny
Przygotowanie obiadu w 15 minut
Przygotowanie obiadu zaczynamy od nastawienia ryżu - do garnka wlewamy wrzątek (zagotowany w czajniku), wsypujemy ryż, lekko solimy, mieszamy i zostawiamy na 15 minut.
Rozgrzewamy patelnię lub woka i wlewamy łyżkę oleju. Wrzucamy czosnek pokrojony w cienkie plasterki oraz chili. Chwilę smażymy. Teraz wrzucamy mieszankę warzyw i zostawiamy na ok. 7 minut, od czasu do czasu mieszając. Z warzyw musi odparować woda powstała po rozmrożeniu. Gdy warzywa się smażą, kurczaka kroimy w cienkie paski. Do tego dania możemy użyć także świeżego mięsa drobiowego.
Gdy warzywa są już lekko podsmażone, doprawiamy je sosem sojowym i odsuwamy na połowę patelni, a na pustą część wlewamy trochę oleju sezamowego i wrzucamy kurczaka. Mięso smażymy ok. 5 minut, a następnie łączymy z warzywami. Wszystko doprawiamy słodkim sosem chili. Na koniec wrzucamy lekko posiekane liście szpinaku baby i cebulkę dymkę. Skrapiamy sokiem z cytryny. Pozostawiamy jeszcze 1 do 2 minut na gazie. W tym czasie odcedzamy ryż i możemy podawać nasz szybki obiad po tajsku.
Apetyczne jedzenie!
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję :)
UsuńSzybko, smacznie i zdrowo! Czego chcieć więcej ;)?
OdpowiedzUsuńUwielbiam kuchnię orientalną. Próbowałam, mega, polecam!!
OdpowiedzUsuńDzięki!
Usuń