Chrupiące faworki / chrust

Przepis na pyszne i niesamowicie kruchutkie faworki. Idealne na karnawał i tłusty czwartek. Klasyka, która nigdy się nie znudzi, tradycja, którą wszyscy kochamy.

Składniki:

  • 250 g maki pszennej
  • szczypta soli
  • 4 łyżki cukru pudru
  • kieliszek wódki
  • 1 lyzka masła
  • 3 żółtka
  • 50 – 100 g śmietany 18%
  • cukier puder do posypania
  • 500 g smalcu lub olej do smażenia
Zapraszam również do obejrzenia filmu z instrukcja krok po kroku

Wykonanie:

Do miski przesiać make, dodać szczyptę soli oraz masło i za pomaca noża posiekać składniki.

Następnie doodad cukier, wódkę oraz żółtka. Całość wyrobić na gładkie ciasto, dodając stopniowo śmietanę. Ilość zużytej śmietany zależeć będzie od jakości mąki, do swojego ciasta dodałam tylko 50g śmietany.

Miskę z wyrobionym ciastem przykryć ściereczką kuchenna i odstawić na około godzinę .

Po godzinie ciasto wyłożyć na stolnice i obić je wałkiem do ciasta przez około 5 minut. Dziki temu ciasto ładnie się napowietrzy i podczas smażenia, powstawiać będą chrupiące bąbelki.

W międzyczasie rozpuścić smalec i rozgrzać go do temperatury 170 st. C.

Ciasto pokroić najpierw na paski o szerokości ok. 3- 4 cm, a następnie na prostokąty o długości około 7 cm. (lub według uznania). Każdy kawałek naciąć w środku i przez nacięcie przeciągnąć jeden koniec.

Faworki smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoty kolor.

Wyjmować z tłuszczu łyżką cedzakową na ręcznik papierowy aby odsączyć je z z tłuszczu. Gdy ostygną posypać je cukrem pudrem.

Smacznego!

Design a site like this with WordPress.com
Rozpocznij