Składniki:
1 kg schabu
3-4 ząbki czosnku
sól, pieprz
2 cebule
1 szklanka bulionu
1 szklanka mleka
1 łyżeczka mielonego suszu grzybowego
2 liście laurowe
1/2 łyżki maki ziemniaczanej
Przygotowanie:
Schab oczyścić z błonek, zrobić kilka nacięć czubkiem noża i w te miejsca włożyć połówki ząbków czosnku. Mięso posypać solą i pieprzem i obsmażyć z każdej strony. Mięso przełożyć do naczynia do zapiekania. Na pozostałym tłuszczu zeszklić posiekaną cebulę, a następnie przełożyć ją do mięsa. Całość zalać bulionem i mlekiem. Dodać liście laurowe i posypać suszem grzybowym. Przykryć i piec półtorej godziny. Co pół godziny można przekręcać mięso.
Upieczone mięso wyjąć, sos zmiksować za pomocą blendera. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z 1/2 szklanki wody i wlać do sosu. Zagotować. Mięso podawać z ryżem i sosem. Smacznego 🙂
Kasiu
Na początku pytanko. Czy są już w lesie grzyby? , bo wiem, że zbierasz.
W mleku, maślance, keczupie zawsze marynuję mięsa. Są później soczyste.
Twoje danie smacznie wygląda i tak pewnie smakuje:)
Pozdrawiam:)
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Jeszcze w tym roku nie byłam na grzybach, u nas susza…
PolubieniePolubienie
moczę schabowe w mleku, ale spróbuję też pieczeni;)
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Mieso jest soczyste i delikatne 🙂
PolubieniePolubienie