Pizza diavola ma charakter, jest ostra i świetnie łączy się z łagodnym smakiem pieczarek. Do jej zrobienia wystarczy kilka składników. Oczywiście ciasto jest najważniejsze, ale na nie mamy akurat idealny przepis.

Czas: godzina na rozgrzewanie piekarnika i 10 minut na przygotowanie i upieczenie pizzy

Poziom trudności: łatwe

Liczba porcji: 2 średnie pizze

 

Od kiedy mamy przepis na idealną pizzę, robimy ją w ilościach hurtowych. W zamrażalniku zawsze w rezerwie są ze dwie kule ciasta, gotowe do wyciągnięcia, żeby robić pizzę z resztkami mięsa, albo calzone.
Tym razem zrobiliśmy pizzę diavola, czyli wersję pikantną z chorizo i pieczarkami. Na wierzch, po upieczeniu położyliśmy sporo zieleniny, żeby było nie tylko smacznie, ale i zdrowo :-).

Zobacz film i tutorial jak zrobić idealną pizzę.

Składniki:

  • Ciasto na pizzę (przepis znajdziecie tutaj)
  • Kawałek chorizo
  • Garść małych pieczarek
  • Kulka mozzarelli (125 g)
  • Garaść pomidorków koktajlowych (opcjonalnie)
  • Kilka łyżek tartego parmezanu
  • Kilka łyżek sosu pomidorowego (przepis znajdziecie tutaj)
  • Suszone oregano
  • Rukola, roszponka, lub inna miękka sałata albo szpinak

Przygotowanie:

Krok 1
Ustaw maksymalną temperaturę piekarnika, wstaw blaszkę (kamień lub formę) do pieczenia na środkową półkę i nagrzewaj przez godzinę.

Krok 2
Ciasto chwilę zagniataj, następnie uformuj z niego spód do pizzy. Posmaruj 2-3 łyżkami sosu pomidorowego i wyłóż na nim pokrojone chorizo i pieczarki oraz przekrojone na pół pomidorki, jeśli używasz. Połóż na nich kilka plastrów mozzarelli, posyp parmezanem i kilkoma szczyptami oregano.

Krok 3
Przełóż pizzę na blaszkę lub kamień do pieczenia i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz 4-5 minut, aż boki pizzy mocno się zarumienią. Wyciągnij z piekarnika, skrop oliwą i wcinaj!

Smacznego!