Puszyste placki z mąki żytniej

Coś dla tych którzy starają się unikać mąki pszennej lub chcą zdrowszą wersje placków. Przepis sprawdzi się również dla dzieci bo różnica jest niemal niewyczuwalna. Zwłaszcza po dodaniu owoców, jogurtu lub śmietany. 

Składniki:
4 jajka
1 łyżeczka sody oczyszczonej
200g twarogu na sernik
3 łyżki mąki żytniej
4g suchych drożdży
2 łyżki ksylitolu lub cukru
masło do smażenia 

Do podania: prazone jablka, slodka smietanka

Wykonanie:
Białka oddzielić od żółtek a następnie ubić na puszystą pianę.

Zółtka wymieszać z twarogiem, cukrem, sodą, drożdżami i mąką. 

Do powstałej masy stopniowo dodawać ubite jajka. Całość wymieszać starając się aby masa pozostała puszysta. Odstawić na 30 minut. 

Na patelni rozgrzać odrobine masła a następnie wykładać masę łyżeczką. Przykryć pokrywką i smażyć około 3 minuty na jednej stronie na małym ogniu, następnie odwrócić.

Podawać z ulubionymi owocami/ polewą. 

Jedna myśl w temacie “Puszyste placki z mąki żytniej

Dodaj komentarz