Sos z pieczonych warzyw | Sos do makaronu | Mienta blog
Warzywa

Sos z pieczonych warzyw | Sos do makaronu

Uwielbiam pieczone warzywa i często przygotowuję z nich zupę lub sos do słoików. Z podanych proporcji wychodzą 2 półlitrowe słoiki sosu, który można wykorzystać do makaronu, ryżu, a nawet pizzy :) Na zdjęciach w wersji z makaronem spaghetti i warzywnymi klopsikami.

sos z pieczonych warzyw sos do makaronu 3 - Sos z pieczonych warzyw | Sos do makaronu

  • 1 duża papryka (dowolnego koloru)
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 0/5 czerwonej cebuli
  • 0/5 czosnkowej cebuli
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżka świeżego, lub suszonego oregano
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki posiekanej bazylii
  • spora szczypta soli
  • spora szczypta świeżo mielonego pieprzu
  •  1 l passaty pomidorowej lub przecieru pomidorowego
  • opcjonalnie szklanka wody

Piekarnik nagrzewamy do 210 stopni.

Warzywa kroimy na mniejsze kawałki. Mieszamy je z oliwą, przyprawami i posiekanymi ziołami. Pieczemy 20 minut.

Upieczone warzywa przekładamy do garnka, zalewamy passatą, miksujemy i dusimy około 5 minut na małym ogniu.

W razie potrzeby dodajemy wody, jeśli sos będzie zbyt gęsty. Doprawiamy solą i pieprzem.

Smacznego :)

sos z pieczonych warzyw sos do makaronu 2 - Sos z pieczonych warzyw | Sos do makaronu

Poprzedni Wpis Następny Wpis

Podobne wpisy

Brak komentarzy

Komentuj