Uwielbiam pieczone warzywa i często przygotowuję z nich zupę lub sos do słoików. Z podanych proporcji wychodzą 2 półlitrowe słoiki sosu, który można wykorzystać do makaronu, ryżu, a nawet pizzy :) Na zdjęciach w wersji z makaronem spaghetti i warzywnymi klopsikami.
- 1 duża papryka (dowolnego koloru)
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 0/5 czerwonej cebuli
- 0/5 czosnkowej cebuli
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżka świeżego, lub suszonego oregano
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 2 łyżki posiekanej bazylii
- spora szczypta soli
- spora szczypta świeżo mielonego pieprzu
- 1 l passaty pomidorowej lub przecieru pomidorowego
- opcjonalnie szklanka wody
Piekarnik nagrzewamy do 210 stopni.
Warzywa kroimy na mniejsze kawałki. Mieszamy je z oliwą, przyprawami i posiekanymi ziołami. Pieczemy 20 minut.
Upieczone warzywa przekładamy do garnka, zalewamy passatą, miksujemy i dusimy około 5 minut na małym ogniu.
W razie potrzeby dodajemy wody, jeśli sos będzie zbyt gęsty. Doprawiamy solą i pieprzem.
Smacznego :)
Brak komentarzy