Składniki
1/2 kg fileta w dorsza
3 cebule
3 duże ząbki czosnku
oliwa lub olej
1 szklanka białego, wytrawnego wina
1 łyżka koncentratu pomidorowego
1 łyżka keczupu
puszka fasoli
sól, pieprz
mielona słodka papryka, chili
przyprawa do ryb
natka pietruszki
świeżo posiekane zioła – oregano i estragon
Sposób przygotowania
Filety posypać solą, pieprzem, przyprawą do ryb i posiekana natką pietruszki. Odstawić do lodówki.
Na rozgrzany olej wrzucć pokrojoną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Gdy się zeszklą, dodać przecier, ketchup, fasolę, przyprawy, posiekane zioła i całość podlać winem. Dusić 5 minut i na wierzchu ukłożyć przygotowane filety, przykryć i całość dusić na niewielkim ogniu, aż ryba będzie miękka.
Podawać z ryżem. Smacznego 🙂
Lubię ,pyszneee.
PolubieniePolubione przez 1 osoba
🙂
PolubieniePolubienie
dawno nie jadłam takiej rybki. Potrawa wygląda wyśmienicie
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Dziękuję i polecam 🙂
PolubieniePolubienie
Chętnie spróbuję taki sosik, a dorsza bardzo lubię. 🙂
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Polecam 🙂
PolubieniePolubienie