Dorsz w sosie włoskim

Składniki

1/2 kg fileta w dorsza

3 cebule

3 duże ząbki czosnku

oliwa lub olej

1 szklanka białego, wytrawnego wina

1 łyżka koncentratu pomidorowego

1 łyżka keczupu

puszka fasoli

sól, pieprz

mielona słodka papryka, chili

przyprawa do ryb

natka pietruszki

świeżo posiekane zioła – oregano i estragon

Sposób przygotowania

Filety posypać solą, pieprzem, przyprawą do ryb i posiekana natką pietruszki. Odstawić do lodówki.

Na rozgrzany olej wrzucć pokrojoną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Gdy się zeszklą, dodać przecier, ketchup, fasolę, przyprawy, posiekane zioła i całość podlać winem. Dusić 5 minut i na wierzchu ukłożyć przygotowane filety, przykryć i całość dusić na niewielkim ogniu, aż ryba będzie miękka.

Podawać z ryżem. Smacznego 🙂

dorsz w sosie włoskim

6 uwag do wpisu “Dorsz w sosie włoskim

Dodaj komentarz