Francuska zupa cebulowa

Aromatyczna i prosta w wykonaniu

Składniki

3 szklanki bulionu warzywnego

3 cebule

1/4 kostki masła

pieprz, słodka papryka

1 bułka pszenna

3 ząbki czosnku

opcjonalnie: garść startego żółtego sera

Sposób przygotowania

Cebule obrać, pokroić i zeszklić na maśle. 2/3 zezłoconej cebuli wrzucić na wrzący bulion, doprawić pieprzem i gotować do miękkości (10-15 minut), a następnie zmiksować za pomocą blendera.

Bułkę pokroić w kostkę i podsmażyć na tłuszczu pozostałym ze smażenia cebuli. Zarumienioną bułkę przełożyć do miseczek, posypać resztą cebuli i opcjonalnie startym serem i zalać gorącą przecedzoną zupą. Smacznego 🙂

Jedna uwaga do wpisu “Francuska zupa cebulowa

Dodaj komentarz