- Wynik: 25
- Czas przygotowania: 5minuty
- Czas gotowania: 20minuty
Zielone curry z bobem i cukinią
Dzisiejsze danie powstało w wyniku czyszczenia lodówki. Bardzo lubię takie dania, bo nigdy do końca nie jestem pewna co wyjdzie i zawsze spotka mnie jakaś niespodzianka. Najczęściej miła.
Zielone curry z bobem i cukinią to takie trochę letnie danie no ale przecież dzięki mrożonkom możemy właśnie zatrzymać lato i cieszyć się nim na talerzu nawet w środku zimy. Dodatek mleka kokosowego oraz orientalnych przypraw powoduje, że mam skojarzenia z kuchnią azjatycką. Polecam, jeśli tylko macie ochotę.
p.s Proporcje składników są dowolne.
Składniki
- filet z kurczaka - 1 szt.
- bób - 100 g
- fasolka szparagowa - 100 g
- cukinia - 1 szt.
- mleko kokosowe - 100 ml
- czerwona pasta curry - 1 łyżeczka
- starty imbir - 1 łyżeczka
- papryczka chilli - 1/2 strączka
- ryż jaśminowy - do podania
- olej np. sezamowy lub z orzeszków arachidowych - 2-3 łyżki
- czosnek - 2 ząbki
- sól - do smaku
- pieprz - do smaku
Instrukcje
W garnku rozgrzać olej, wrzucić pastę curry, zmiażdżony czosnek, papryczkę chilli oraz imbir i przesmażyć. Dodać pokrojonego w kostkę kurczaka i smażyć kilka minut, od czasu do czasu mieszając. Wlać mleko kokosowe oraz ok. 1 szklankę wody i gotować ok. 5 min. Następnie dodać bób, fasolkę. Jeśli jest mało płynu można dodać trochę wody, ale potrawka powinna być raczej gęsta. Gotować wszystko ok. 10 min i dodać pokrojoną cukinię. Gotować jeszcze ok. 5 min. Warzywa nie powinny być rozciapane.Przyprawić do smaku sola i pieprzem. Podawać z ryżem jaśminowym.
Smacznego:)
Najnowsze komentarze