Aromatyczny sos z delikatnym ryżem 🙂
Składniki
400 g łososia
1 szklanka ryży białego
200 g mrożonego szpinaku w brykiecie
1 puszka mleczka kokosowego
1 mała cebulka
2 ząbki czosnku
2 cm korzenia imbiru
1 łyżka przyprawy garam masala
1/2 łyżki przyprawy korma curry
1/2 łyżeczki mielonego kminku
1/2 łyżeczki chili
1/2 łyżeczki kurkumy
sos sojowy
sos rybny
olej arachidowy
Sposób przygotowania
Cebulę zeszklić na rozgrzanym oleju. Dodać starty imbir i czosnek oraz przyprawy (bez sosów i kurkumy), podsmażyć, żeby przyprawy uwolniły aromat. Dodać zamrożony szpinak, a kiedy zacznie się rozpadać zalać mleczkiem kokosowym. Dodać kurkumę i wymieszać.
Łososia odkroić od skóry, pokroić w kostkę i skropić sosem rybnym i sosem sojowym. Wrzucić do gotującego się sosu i delikatnie zamieszać, żeby ryba się nie rozpadała. Gotować około 7-10 minut.
Ryż ugotować w 2 szklankach osolonej wody. Curry podawać z ryżem, posypane szczypiorkiem lub dymką. Smacznego 🙂
Super danie Kasiu 🙂
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Dzięki i polecam 🙂
PolubieniePolubienie
Pyszne danie 🙂 już dawno nie robiłam…
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Dzięki Asiu 🙂
PolubieniePolubienie