Kotlety jajeczne z pieczarkami

4 min read
kotlety jajeczne z pieczarkami

Kotlety jajeczne z pieczarkami to proste i tanie danie na jarski obiad lub kolację. Moje dzieci za nimi przepadają. Mąż także prosi o dokładkę. Jednym słowem szybko znikają z talerzy. Dodatek pieczarek nadaje rewelacyjnego smaku i wilgotności potrawie.

Jeśli jesteście tak jak ja, przejedzeni po świętach i Sylwestrze, to zapraszam na lekki posiłek. Kotlety jajeczne z pieczarkami podaję z ziemniakami lub same polane sosem np chrzanowo czosnkowym. Do tego oczywiście domowa surówka i pyszny obiad gotowy. Kotleciki smakują każdemu i bardzo szybko znikają z talerzy. Potrawa jest tania i zrobisz ją z ogólnodostępnych w kuchni składników. Jestem pewna, że ten prosty obiad uda się każdemu.

Kotlety jajeczne z pieczarkami – składniki.

Kaloryczność: 180 kcal w 100 g kotletów. Waga warzyw podane jest przed obraniem. Dieta wegetariańska. Z podanych porcji otrzymałam 11 kotletów.

  • 5 jajek ugotowanych na twardo
  • 2 jajka surowe
  • 250 g pieczarek
  • 1 cebula (około 90g)
  • 1 łyżka bułki tartej
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • łyżka natki pietruszki
  • łyżeczka słodkiej papryki
  • pół łyżeczki soli
  • pół łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu czarnego

Dodatkowo:

  • bułka tarta do obtoczenia kotletów.
  • tłuszcz (olej roślinny, masło klarowane lub smalec gęsi) do smażenia warzyw oraz kotlecików
  • do masy możesz także dodać ser żółty oraz ser typu feta.
na zdjęciu kotlety jajecne z pieczarkami

Sposób wykonania kotletów jajecznych z pieczarkami.

Do przygotowania kotletów potrzebować będziemy garnka do ugotowania jajek oraz patelni z grubym dnem do usmażenia kotlecików. Potrzebna będzie także tarka do warzyw (ewentualnie nóż) oraz miska. Przed przystąpieniem do wykonywania kotlecików, przeczytaj dokładnie opis i zaplanuj poszczególne etapy. Ja na przykład podczas gotowania jajek, siekam cebulkę oraz ścieram pieczarki.

Krok 1. Przygotowuję masę.

Najpierw gotuję jajka na twardo – zobacz jak ugotować jajka na twardo. Ostudzone jajka obieram ze skorupek. Następnie ścieram na grubych oczkach tarki do warzyw i wrzucam do miski. Jajka możesz także rozgnieść za pomocą widelca. Jak kto woli 🙂

na zdjęciu starte jajka ugotowane na twardo

Cebulkę obieram z łupinek i kroję w bardzo drobną kostkę. Pieczarki obieram i ścieram na grubych oczkach.

Na patelni z grubym dnem (u mnie żeliwna) rozgrzewam 2 łyżki tłuszczu. Wrzucam posiekaną cebulkę i co jakiś czas mieszając, szklę przez 2 – 3 minuty na średnim ogniu. Następnie dodaję pokrojone pieczarki i na średnim ogniu podsmażam, aż odparuje woda z pieczarek. Pod koniec oprószam słodką papryką, solą oraz świeżo zmielonym pieprzem i próbuję smak. Zdejmuję z ognia i odstawiam do ostudzenia.

na zdjęciu farsz z cebulki i pieczarek

Po ostudzeniu, przekładam do miski z jajkami. Wsypuję posiekaną natkę pietruszki oraz posiekany szczypiorek. Wbijam 2 surowe jajka i wsypuję łyżkę bułki tartej.

Całość dokładnie mieszam. Jeśli masa jajeczna jest za wilgotna, to dodaję więcej bułki tartej.

na zdjęciu masa jajeczno pieczarkowa
Masa gotowa do uformowania kotlecików jajecznych z pieczarkami.
na zdjęciu uformowane kotleciki jajeczne z pieczarkami

Nabieram masę jajeczną i mocno ściskając w dłoniach, formuję kotleciki i lekko spłaszczam. Wielkość taka jak kotletów mielonych. Kotlety odkładam do lodówki na minimum 1 godzinę. Dzięki temu masa się zlepi i kotleciki lepiej się smażą. Jeśli nie masz tyle czasu, to pomiń ten krok i smaż od razu po ulepieniu. Będą równie smaczne i efektowne.

Krok 2. Smażę kotlety jajeczne z pieczarkami.

Na talerz wysypuję 4 łyżki bułki tartej. Kotlety jajeczne z pieczarkami obtaczam z każdej strony w bułce tartej i odkładam. Gdy wszystkie ulepię, to rozgrzewam patelnię.

na zdjęciu smażę 1 stronę kotlecików

Na patelni z grubym dnem rozgrzewam 3 – 4 łyżki tłuszczu. Gdy tłuszcz jest już gorący, zmniejszam ogień i układam kotleciki. Smażę na średnim ogniu z obu stron na rumiano. W zależności od wielkości i grubości smażę od 3 do 4 minut na każdą stronę. Pierwszą stronę smażę dłużej. Następnie przewracam i dosmażam drugą stronę.

na zdjęciu smażę 2 stronę kotlecików

Jarski obiad jest już gotowy. Cała moja rodzina uwielbia pyszne kotlety. Kotleciki jajeczne z pieczarkami możesz podawać z ziemniakami lub kromką chleba. Ja lubię polane sosem chrzanowo czosnkowym. Nie zapomnij o pysznej surówce do obiadu.

na zdjęciu kotlety jajeczne z pieczarkami oraz warzywa

Polecam także klasyczne kotlety jajeczne oraz:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *