Idealne do kawy 🙂
Składniki
biszkopt:
4 jajka
1/2 szklanki cukru
1 cukier waniliowy
1/2 szklanki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
krem:
1 kostka masła
1/2 puszki masy krówkowej (ok 125g)
1/2 kieliszka spirytusu
orzechy:
20 dkg orzechów
2 łyżki masła
2 łyżki mleka
4 łyżki cukru pudru
1 słoik konfitury wiśniowej
do nasączenia:
1/2 szklanki wody
sok z 1/2 cytryny
1/2 kieliszka spirytusu
Sposób przygotowania
Z podanych składników przygotować biszkopta i piec go w tortownicy (23 cm) w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 35 minut. Wystudzony przekroić na 3 krążki.
Na pierwszy krążek wyłożyć konfiturę wiśniową i przykryć drugim krążkiem. Nasączyć.
Masło, mleko i cukier podgrzać na patelni do rozpuszczenia i dodać orzechy. Smażyć około 10 minut cały czas mieszając. Masło utrzeć na puch, połączyć z karmelem i spirytusem. 2 łyżki kremu odłożyć, a resztę kremu wymieszać z połową orzechów.
Krem rozsmarować na biszkopcie, przykryć ostatnim krążkiem, nasączyć. Rozsmarować resztę masy i posypać resztą orzechów. Schłodzić. Smacznego 🙂
Jakie to musi być pyszne ciasto 🙂
PolubieniePolubienie
Jest dosyć słodkie, chociaż wiśnie przełamują smak. Do kawy idealne 🙂 Zapraszam 🙂
PolubieniePolubienie
Same pyszności. Warto zgrzeszyć dla takiego smaku.
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Zdecydowanie tak 🙂
PolubieniePolubienie
Widziałam je już na innym blogu i wiem że na pewno je upiekę!
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Polecam 🙂
PolubieniePolubienie
Rozkosz dla podniebienia!
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Oj tak 🙂
PolubieniePolubienie