Ciasto karmelowo-orzechowe

Idealne do kawy 🙂

Obraz 144

Składniki

biszkopt:

4 jajka

1/2 szklanki cukru

1 cukier waniliowy

1/2 szklanki mąki pszennej

2 łyżki mąki ziemniaczanej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

krem:

1 kostka masła

1/2 puszki masy krówkowej (ok 125g)

1/2 kieliszka spirytusu

orzechy:

20 dkg orzechów

2 łyżki masła

2 łyżki mleka

4 łyżki cukru pudru

1 słoik konfitury wiśniowej

do nasączenia:

1/2 szklanki wody

sok z 1/2 cytryny

1/2 kieliszka spirytusu

 

Sposób przygotowania

Z podanych składników przygotować biszkopta i piec go w tortownicy (23 cm) w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 35 minut. Wystudzony przekroić na 3 krążki.

Na pierwszy krążek wyłożyć konfiturę wiśniową i przykryć drugim krążkiem. Nasączyć.

Masło, mleko i cukier podgrzać na patelni do rozpuszczenia i dodać orzechy. Smażyć około 10 minut cały czas mieszając. Masło utrzeć na puch, połączyć z karmelem i spirytusem. 2 łyżki kremu odłożyć, a resztę kremu wymieszać z połową orzechów.

Krem rozsmarować na biszkopcie, przykryć ostatnim krążkiem, nasączyć. Rozsmarować resztę masy i posypać resztą orzechów. Schłodzić. Smacznego 🙂

DSCN3271Zdjęcie0068

9 uwag do wpisu “Ciasto karmelowo-orzechowe

Dodaj komentarz