Krakersy serowe.

Przepyszne i kruchutkie, domowe krakersy serowe. Fantastyczna przekąska na każda okazje. Idealne jako dodatek do deski serów lub do schrupania z dodatkiem hummusu. Trudno się od nich oderwać.

Składniki:

  • 130g mąki pszennej
  • 100 g startego twardego sera żółtego
  • 100 g masła
  • 1 lyzka kwaśnej śmietany
  • szczypta soli
  • 1 jajko
Zapraszam również do obejrzenia filmu z instrukcja krok po kroku.

Wykonanie:

Wszystkie składniki zagnieść na gładkie ciasto. Gotowe ciasto zawinąć w folie spożywczą i odłożyć do lodówki na 30 minut.

Kiedy ciasto się schłodzi wyjąc je z lodówki i podzielić na dwie części.

Każdą z części rozwałkować na okrągły placek i za pomocą np.: słomki do picia i nakrętki od małej butelki wyciąć kółka o różnej wielkości, tak aby uzyskać wygląd plastra sera . Patrz film.

Następnie każdy z placków podzielić, za pomocą noża lub kola do krojenia pizzy, na osiem części.

Każdy z kawałków ułożyć na blaszce do pieczenia wyłożonej pergaminem.

Piec w nagrzanym piekarniku w 180 st. C przez około 15 minut. Funkcja piekarnika góra – dół.

Upieczone krakersy wystudzić przed podaniem.

Smacznego!


Komentarze

Jedna odpowiedź do „Krakersy serowe.”

Leave a Reply

Ta witryna wykorzystuje usługę Akismet aby zredukować ilość spamu. Dowiedz się w jaki sposób dane w twoich komentarzach są przetwarzane.

Design a site like this with WordPress.com
Rozpocznij