0 0
Muffinki bez miksera

Udostępnij w swojej sieci społecznościowej:

Lub możesz po prostu skopiować i udostępnić ten adres URL

Składniki

Dostosuj porcje:
210 g mąka pszenna
100 g cukier
2 łyżeczki proszek do pieczenia
250 ml mleko
60 g masło można zastąpić margaryną
1 szt jajko

Muffinki bez miksera

Cechy:
  • Wegetariańskie
  • 25 minut
  • Porcje 12
  • Łatwe

Składniki

Opis

Udostępnij
Ostatnio nie dysponuję nadmiarem wolnego czasu, więc dziś szybki przepis na muffinki bez miksera !
Czasami najdzie nas ochota na coś słodkiego, a akurat nic smacznego nie chowa się w czeluściach szafki ze słodyczami. To właśnie wtedy sięgam po ten przepis.
Muffiny bez miksera, to mój tajemny (od dzisiaj już nie ;)) przepis, który zawsze się udaje!
Za co lubię te muffinki?
  • nie potrzebuje miksera, wystarczy łyżka lub trzepaczka
  • można je szybko wymieszać i udają się nawet jak w cieście wyjdą grudki (mi zostają prawie zawsze, a po upieczeniu nie ma po nich śladu)
  • wychodzą z każdym nadzieniem- były już muffiny z owocami; muffiny z konfiturą; świąteczne muffiny z makiem-na które niedługo wrzucę przepis
  • wychodzą też bez jakiegokolwiek nadzienia
  • naprawdę szybko się je robi 🙂
Surowe ciasto nakładaj do papilotów na muffiny do mniej więcej 3/4 wysokości (jeżeli robisz bez nadzienia) lub do 1/2 wysokości jeśli dodajesz nadzienie (kawałki owoców, kostka czekolady lub pół łyżeczki konfitury na porcję).
Z podanych proporcji wychodzi 12 dużych muffinek lub 24 małe.
Przepis równie łatwy i szybki, jak na te pączki z mascarpone.
A z czym Ty robisz dzisiaj swoje muffinki bez miksera?

Muffinki bez miksera

PS: krem na babeczki możecie zrobić z tego przepisu od Ania Gotuje.
(Visited 4 584 times, 1 visits today)

Kroki

1
Gotowe

Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni (termoobieg).

2
Gotowe

Masło rozpuść na wolnym ogniu.

3
Gotowe

Do rozpuszczonego masła dodaj mleko oraz jajko. Wymieszaj.

4
Gotowe

Wszystkie suche składniki wymieszaj razem w misce.

5
Gotowe

Do suchych składników dodaj mleko z masłem i jajkiem. Wszystko razem wymieszaj łyżką - mogą zostać grudki.

6
Gotowe

Ciasto nakładaj do papilotów na muffiny do mniej więcej 3/4 wysokości (jeżeli robisz bez nadzienia) lub do 1/2 wysokości jeśli dodajesz nadzienie (kawałki owoców, kostka czekolady lub pół łyżeczki konfitury na porcję).

7
Gotowe

Piecz w temperaturze 180 stopni około 15-20 minut (w zależności od piekarnika).

8
Gotowe

Smacznego! :)

Smalec ze skwarkami- gotujemywdomu.pl
poprzedni
Smalec ze skwarkami
Prosty chleb na zakwasie- gotujemywdomu.pl
następny
Prosty chleb na zakwasie
Smalec ze skwarkami- gotujemywdomu.pl
poprzedni
Smalec ze skwarkami
Prosty chleb na zakwasie- gotujemywdomu.pl
następny
Prosty chleb na zakwasie

2 Comments Ukryj komentarze

W tym miejscu dodaj swój komentarz