Kalafior po grecku – dieta dr Dąbrowskiej przygotowana według reguł postu owocowo – warzywnego doktor Ewy Dąborwskiej to jedno z moich ulubionych dań na diecie.

To danie a la warzywa, które przygotowujemy do tradycyjnej ryby po grecku, jednak w tym przypadku, wedle wytycznych diety są ugotowane bez dodatku tłuszczu i podawane jako samodzielne danie (bez ryby).

Danie bardzo proste do przygotowania – można wcześniej przygotować sobie duży garnek warzyw po grecku a potem z nimi próbować różnych wariantów dań – np. cukinia faszerowana, bakłażan faszerowany, lazania.

Kalafior po grecku to bardzo sycące danie, dietetyczne, wegańskie, bezglutenowe, beztłuszczowe.

 

Po inne przepisy w poście warzywno – owocowym odsyłam was do zakładki „Dieta dr Dąbrowskiej

 

 

PRZEPIS NA KALAFIOR PO GRECKU

Składniki:

  • 6 marchewek
  • 2 korzenie pietruszki
  • 1 kalafior duży
  • 1/2 selera naciowego
  • 2 duże cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 puszka siekanych pomidorów
  • 1 łyżeczka suszonego czosnku
  • sól, pieprz, chili
  • 1 łyżeczka ulubionej mieszanki ziół – u mnie zioła babci Jadzi
  • 5 szt ziela angielskiego
  • 1 liść laurowy

 

 

 

Jak zrobić kalafiora po grecku:

  1. Marchew i pietruszkę ścieramy na tarce jarzynowej o dużych oczkach.
  2. Selera, cebulę, kroimy w cienkie plasterki. Czosnek przeciskamy przez praskę.
  3. Warzywa wrzucamy do garnka, podlewamy szklanką wody i dusimy kilkanaście minut do miękkości. Dodajemy pomidory i przyprawy – doprawiamy tak by smak warzyw był zdecydowany i intensywny.
  4. Kalafiora gotujemy al dente w osolonym wrzątku.
  5. Ugotowanego kalafiora mieszamy z warzywami.
  6. Doprawiamy do smaku.