Seromakowiec na dużą blachę

6 min read
seromakowiec na dużą blachę

Najlepszy seromakowiec na dużą blachę polany masą czekoladową. Powstał z połączenia dwóch ciast: sernika na kruchym spodzie i prawdziwego twarogu oraz makowca z domową masą makową na bazie miodu i bakalii. Świetnie wygląda i szybko znika ze świątecznego stołu.

W moim domu na Wigilię obowiązkowo musi być sernik oraz makowiec. Z połączania obu pysznych ciast powstaje seromakowiec. Zamiast piec dwa ciasta na święta, wybierz seromakowca. W mojej kuchni do ciast i deserów robię domową masę makową, która jest dużo lepsza od tej z puszki. Podam jednak opis wykonania dla obu wersji. Zdaję sobie sprawę, iż przed świętami nie każdy ma czas na gotowanie i pieczenie. Lepiej ten czas spędzić z rodziną 🙂

Sprawdź także puszysty sernik królewski.

Seromakowiec – składniki na dużą blachę.

Szklanka to pojemność 250 ml. Kaloryczność: 370 kcal w 100g. Podane proporcje są na dużą blachę o wymiarach 25 x 35 cm.
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Jajka, masło i twaróg wyjmij z lodówki minimum 2 godziny wcześniej.

Kruche ciasto.

  • 350 g mąki pszennej tortowej (2 i 1/4 szklanki)
  • 150 g masła (3/4 kostki)
  • 110 g cukru pudru (1/2 szklanki)
  • 1 średnie jajko
  • 1 żółtko
  • szczypta soli
  • dodatkowo dla poprawy konsystencji ciasta możesz dodać 1 lub 2 łyżki śmietany 18%

Masa makowa.

  • 320 g maku (2 szklanki)
  • 60 g posiekanych orzechów włoskich (2 garści)
  • 60 g rodzynek (1 garść)
  • 110 g cukru (1/2 szklanki)
  • 50 g masła (pozostałe z kruchego ciasta 1/4 kostki)
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 4 łyżki miodu
  • 3 średnie jajka
  • 1 białko (które zostało z kruchego ciasta)
  • możesz dodatkowo dać garść kandyzowanej skórki pomarańczowej oraz aromat migdałowy lub rumowy.

Masa serowa.

  • 1 kg twarogu w kostce (tłusty lub półtłusty)
  • 200 g cukru (1 szklanka)
  • 100 g masła (1/2 kostki)
  • 4 średnie jajka
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego (40g bez cukru)

Dekoracje.
Seromakowiec polewam masą czekoladową. Możesz także oprószyć wiórkami kokosowymi lub posiekanymi orzechami. Sprawdź w przepisie polewa czekoladowa 3 różne sposoby wykonania masy czekoladowej na wierzch ciasta.

na zdjęciu seromakowiec

Sposób wykonania seromakowca.

Do zrobienia świątecznego ciasta potrzebować będziemy przede wszystkim: miski, miksera, dużej blachy, piekarnika.
Przed wykonaniem seromakowca, przeczytaj dokładnie cały opis wykonania. Podaję w nim zamienniki oraz dokładny opis. Zaplanuj pracę w kuchni podczas oczekiwania na poszczególne etapy np podczas chłodzenia kruchego ciasta lub moczenie maku.

Zobacz jak krok po kroku wykonać seromakowca.

Krok 1. Wykonuję kruchy spód.

Masło pokrojone w kostkę i w temperaturze pokojowej umieszczam w misce. Wbijam 1 jajko oraz dodaję 1 żółtko (białko dodam do masy makowej). Oprószam szczyptą soli. Przesiewam mąkę pszenną wraz z cukrem pudrem. Z podanych składników zagniatam ciasto. Jeśli zachodzi taka potrzeba, to dodaj do ciasta 1 lub 2 łyżki śmietany 18%. Formuję kulę ciasta, zawijam w woreczek foliowy i umieszczam w zamrażalce na 25 minut lub do lodówki na 60 minut.

Następnie wyjmuję schłodzone ciasto i wylepiam nim spód dużej blachy (blachę wyścielam oczywiście papierem do pieczenia). Jeśli masz trudność, to możesz sobie pomóc poprzez uprzednie rozwałkowanie ciasta na blacie. Po wyłożeniu kruchego ciasta, nakłuwam go widelcem.

Nagrzewam piekarnik do 180 stopni C. Kruchy spód podpiekam przez 15 – 20 minut, aż się lekko zarumieni w temperaturze 180 stopni C. bez termoobiegu z opcją grzania góra i dół. Po zarumienieniu spodu, wyjmuję blachę z piekarnika i odstawiam do ostudzenia (bez wyjmowania spodu z blachy).

Krok 2. Wykonuję masę makową.

Mak wsypuję do miski i zalewam wrzącą wodą tak, aby zakryła jego powierzchnię. Przykrywam i odstawiam do całkowitego ostygnięcia na minimum 2 godziny. W tym czasie namoknie i stanie się miększy. Gdy mak ostygnie odsączam go z wody na sicie lub na tetrowej pieluszce. Następnie mielę go dwu krotnie na maszynce do mięsa o małych oczkach. Jeśli masz gotowy mak z puszki, pomiń ten krok.

Rodzynki zaparzam wrzątkiem, odstawiam na 25 minut i odcedzam. Następnie większe sztuki kroję na pół.
Orzechy włoskie drobno siekam i oczywiście sprawdzam czy nie ma skorupek.

Do miski z makiem dodaję bakalie (rodzynki, orzechy i ewentualnie skórkę pomarańczy). Wsypuję cukier waniliowy i dodaję także miód, który jest nieodzownym elementem świątecznej masy makowej. Jeśli chcesz możesz dodać olejek z aromatem migdałowym lub rumowym. Dodaję miękkie masło i całość mieszam do rozpuszczenia i połączenia składników.

Żółtka (3 sztuki) ucieram z cukrem za pomocą miksera (maksymalne obroty) na jednolitą, puszystą masę. Dodaję do masy makowej i dokładnie mieszam.

Białka (4 sztuki) ubijam na maksymalnych obrotach miksera na sztywną pianę. Dodaję stopniowo do masy makowej i mieszam delikatnie szpatułką.

Przygotowaną masę makową wykładam na podpieczony spód z kruchego ciasta i oczywiście wyrównuję.

Krok 3. Wykonuję masę serową.

Twaróg w kostce mielę trzy krotnie na maszynce do mięsa, aby był aksamitnie gładki. Jeśli chcesz, możesz użyć twarogu z wiaderka, który nie trzeba mielić. Zwróć koniecznie uwagę, aby był gęsty i dobrej jakości. Zalecam jednak na święta zrobić seromak z prawdziwego twarogu.

Oddzielam białka od żółtek.

W misce miękkie masło w temperaturze pokojowej ucieram z cukrem na maksymalnych obrotach miksera na jednolitą i puszystą masę. Cały czas miksując, dodaję po 1 żółtku, aż połączę wszystkie 4 sztuki. Kolejno dodaję łyżka po łyżce zmielony twaróg i miksuję na średnich obrotach do czasu, aż składniki się połączą.
Następnie wsypuję opakowanie budyniu waniliowego i mieszam przez chwilę mikserem.

Białka oprószam szczyptą soli i na maksymalnych obrotach miksera ubijam na puszystą pianę. Jednak nie za długo, aby nie przebić pęcherzyków powietrza. Za pomocą drewnianej łyżki lub szpatułki dodaję do masy serowej i delikatnie mieszam do połączenie składników.

Masę serową wykładam na wierzch masy makowej i oczywiście wyrównuję.

Piekę seromakowca i polewam masą czekoladową.

Do nagrzanego piekarnika umieszczam dużą blachę seromakowca. Piekę przez 60 minut w temperaturze 180 stopni C bez termoobiegu z opcją grzania góra i dół. Pod koniec pieczenia masa serowe stężeje i lekko się zarumieni. Po tym czasie wyłączam piekarnik, lekko uchylam drzwiczki i tak zostawiam przez 30 minut.

Następnie wyjmuję ciasto z piekarnika oraz blachy i studzę na kratownicy. Po całkowitym ostudzeniu, dekoruję masą czekoladową. Zobacz jak zrobić polewę czekoladową. Możesz oprószyć świąteczne ciasto wiórkami kokosowymi oraz siekanymi orzechami włoskimi lub prażonymi migdałami. Ciasto przed podaniem schładzam w lodówce. Przechowuję w lodówce przez kilka dni.

Sprawdź wszystkie przepisy na pyszne ciasta.

Życzę smacznego.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *