Mini serniczki z konfiturą pomarańczową na makowym spodzie
Co powiecie na mini serniczki z konfiturą pomarańczową i makiem? Są idealne na jedną porcję dla każdego, dlatego nikt nie będzie się kłócił o to, kto ukroił większy kawałek 🙂 Świetnie sprawdzą się na Święta, jak i na Sylwestra. Lubicie takie połączenie?
Mini serniczki z konfiturą pomarańczową na makowym spodzie
Rodzaj: bez cukru, bez glutenu
Ilość: 10
Składniki na spód makowy:
- 80g mielonego maku
- 70 ml mleka
- 15 g masła
- 1 łyżka erytrolu
- 1 łyżeczka syropu klonowego lub miodu
- 2 łyżka mielonych migdałów
- 1 łyżka suszonej żurawiny
- 1 ubite na sztywno białko
Składniki na serniczki:
- 250 g mascarpone
- 130 g sera twarogowo – kanapkowego
- ½ szklanki erytrolu
- ¾ opakowania budyniu waniliowego
- Skórka otarta z cytryny
- 1 łyżka soku z cytryny
- Szczypta soli
Dodatkowo:
- 100 g konfitury z pomarańczy @darbo_official @decare
- rozmaryn i świeża żurawina do ozdoby
Przygotowanie:
- Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Mak gotujemy razem z mlekiem, masłem, erytrolem i syropem aż wsiąknie płyn i stanie się gęstą, niepłynną masą. Studzimy lekko, dodajemy pozostałe składniki i delikatnie mieszamy łyżką.
- Składniki na masę serową miksujemy. Wypełniamy nimi papilotki (prawie do brzegu), pieczemy 15 minut. Po upieczeniu studzimy (najlepiej zostawić na kilka godzin w lodówce), smarujemy konfiturą i dekorujemy rozmarynem i żurawiną.
- Wpis powstał we współpracy z @darbo_official @decare
SMACZNEGO!
Jeżeli chcecie być na bieżąco z tym, co pojawia się na blogu gorąco zachęciam do śledzenia mnie na Instagramie i Facebooku! A jeżeli masz ochotę na więcej przepisów zachęcam Ciebie gorąco do zakupu mojego e-booka „Słodki przemyt”.
Zobacz także:
Rzodkiewki na maśle z sezamem i cytryną
Proste frytki z batatów z sosem tahini i granatem
Sernik orzechowo - bananowy z czekoladą na owsianym spodzie
Tarta z czekoladą i malinami różanymi - mazurek malinowo - c...
Warzywne stir-fry orzechowo-tamaryndowe
Mazurek z lemon curdem i musem malinowym z bezami
Najlepsze wegańskie gofry z fasoli z owocami
Wiosenne soki świeżowyciskane i test wolnoobrotowej wyciskar...
Makaron z kurczakiem, szpinakiem i gorgonzolą
Hummus z czarnym czosnkiem i szparagami