馃 Pieczone pierogi z kapust膮 i pieczarkami 馃

 Sk艂adniki:

( porcja na 40 sztuk/ szklanka 250 ml, 艣rednica k贸艂ka 6 cm)

Rozczyn:
  1. Dro偶d偶e 艣wie偶e 25 g
  2. Mleko letnie 1/2 szklanki
  3. Cukier 艂y偶ka
  4. M膮ka pszenna 艂y偶ka
Ciasto:
  1. M膮ka pszenna 500 g
  2. Mleko letnie 1/2 szklanki
  3. Jajko
  4. S贸l 艂y偶eczka
  5. Olej 1/4 szklanki
Farsz:
  1. Kapusta kiszona 400 g
  2. Pieczarki 400 g
  3. Cebula 艣rednia
  4. S贸l
  5. Pieprz
Dodatkowo:
  1. Jajko (do posmarowania pasztecik贸w przed pieczeniem)
Przygotowanie:

W misce wymiesza膰 sk艂adniki na rozczyn, przykry膰 艣ciereczk膮 i odstawi膰 do wyro艣ni臋cia na ok. 15 minut.

Do osobnej du偶ej miski dodajemy wszystkie sk艂adniki na ciasto oraz wyro艣ni臋ty rozczyn. Wszystko razem zagniatamy, a偶 ciasto zacznie odchodzi膰 od r膮k. wyrobione ciasto wk艂adamy do miski przykrywamy i odk艂adamy w ciep艂e miejsce do wyro艣ni臋cia ( podwojenia swojej obj臋to艣ci.) na ok 1h.

W tym czasie przygotowa膰 farsz. Kapust臋 zala膰 niewielk膮 ilo艣ci膮 wody, doda膰 li艣膰 laurowy, ziele angielskie oraz odrobin臋 soli. i ca艂o艣膰 ugotowa膰 do mi臋kko艣ci pod przykryciem przez ok. 20 minut.

Na rozgrzanej patelni podsma偶y膰 cebul臋 pokrojon膮 w kostk臋 do zarumieniania. Doda膰 pieczarki starte na tarce jarzynowej i sma偶y膰 do odparowania wody. Pieczarki wymiesza膰 kapust膮 doprawi膰 sol膮 oraz pierzem.

Kapust臋 wymiesza膰 z pieczarkami. W razie konieczno艣ci doprawi膰 sol膮 oraz pierzem.

Wyro艣ni臋te ciasto prze艂o偶y膰 na blat, rozwa艂kowa膰 na grubo艣膰 ok. 3 mm. Wyci膮膰 literatk膮 k贸艂ka. N ka偶dy kr膮偶ek na艂o偶y膰 艂y偶eczk膮 farsz i dok艂adnie sklei膰. Odk艂adamy na blaszk臋 wy艂o偶on膮 papierem do pieczenia.

Piero偶ki odstawi膰 na 15 minut do wyro艣ni臋cia. W tym czasie nastawi膰 piekarnik na 180 stopni. Przed w艂o偶eniem do piekarnika paszteciki posmarowa膰 rozm膮conym jajkiem . Piec ok 20 minut do zarumienienia. Smacznego!

UWAGA! Pierogi mo偶na przygotowa膰 wcze艣niej i zamrozi膰.


Zapraszam was r贸wnie偶 do odwiedzania  mojego Facebooku gdzie dodaje wszystkie swoje przepisy:


Zapraszam do ogl膮dania filmu z przygotowa艅 oraz do subskrybowania mojego kana艂u:





Brak komentarzy:

Prze艣lij komentarz