Udka kurczaka pieczone na kapuście kiszonej


Dzisiaj zapraszam na udka kurczaka pieczone na kapuście kiszonej z dodatkiem suszonych śliwek. To świetny pomysł na obiad dla całej rodziny nie tylko na co dzień, ale również na zbliżające się święta. Danie jest aromatyczne, proste do przygotowania i niebanalne w smaku. Polecam! 🙂

Udka kurczaka pieczone na kapuście kiszonej

Składniki:

Kapusta:

  • 1 kg kapusty kiszonej
  • 1 mała marchewka
  • 5 suszonych śliwek
  • 1 cebula
  • 1/3 szklanki bulionu
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 2 liście laurowe
  • 1 płaska łyżeczka kminku
  • 1 łyżka miodu
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • sól
  • pieprz

Udka z kurczaka:

  • 4 udka z kurczaka
  • 2 łyżeczki ziaren jałowca
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

Kapusta:

Kapustę kiszoną odcisnąć i lekko posiekać. Jeśli jest za kwaśna, przepłukać wodą. Przełożyć do miski.

Na patelni rozgrzać olej, wrzucić posiekaną cebulę i zrumienić. Dodać do kapusty.

Marchewkę obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach i przełożyć do kapusty. Dodać posiekane suszone śliwki, koncentrat pomidorowy, miód, liście laurowe i kminek. Dokładnie wymieszać i doprawić solą i pieprzem. Następnie przełożyć do dużego naczynia do zapiekania i wlać bulion.

Udka z kurczaka:

Udka z kurczaka umyć, osuszyć i przełożyć do miski. Dodać majeranek, tymianek, miód, bardzo drobniutko posiekane ziarna jałowca, sól i pieprz. Dokładnie natrzeć mięso i odstawić na około 1 godzinę.

Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć udka. Następnie ułożyć je na kapuście, lekko je wciskając. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 1,5 godziny. Gdyby udka za bardzo się przypiekały, przykryć je folią aluminiową.

Smacznego 🙂




To też może Cię zainteresować:

Biała kiełbasa pieczona z miodem pitnym i kapustą kiszoną

Młode ziemniaczki w boczku zapiekane w kapuście kiszonej

Lane kluski z boczkiem i gotowaną kiszoną kapustą z kminkiem

Pierogi z kapustą kiszoną, kminkiem i boczkiem

Skrzydełka miodowo – musztardowe

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *