Dzisiaj zapraszam na udka kurczaka pieczone na kapuście kiszonej z dodatkiem suszonych śliwek. To świetny pomysł na obiad dla całej rodziny nie tylko na co dzień, ale również na zbliżające się święta. Danie jest aromatyczne, proste do przygotowania i niebanalne w smaku. Polecam! 🙂
Składniki:
Kapusta:
- 1 kg kapusty kiszonej
- 1 mała marchewka
- 5 suszonych śliwek
- 1 cebula
- 1/3 szklanki bulionu
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 2 liście laurowe
- 1 płaska łyżeczka kminku
- 1 łyżka miodu
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- sól
- pieprz
Udka z kurczaka:
- 4 udka z kurczaka
- 2 łyżeczki ziaren jałowca
- 1/2 łyżeczki tymianku
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Kapusta:
Kapustę kiszoną odcisnąć i lekko posiekać. Jeśli jest za kwaśna, przepłukać wodą. Przełożyć do miski.
Na patelni rozgrzać olej, wrzucić posiekaną cebulę i zrumienić. Dodać do kapusty.
Marchewkę obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach i przełożyć do kapusty. Dodać posiekane suszone śliwki, koncentrat pomidorowy, miód, liście laurowe i kminek. Dokładnie wymieszać i doprawić solą i pieprzem. Następnie przełożyć do dużego naczynia do zapiekania i wlać bulion.
Udka z kurczaka:
Udka z kurczaka umyć, osuszyć i przełożyć do miski. Dodać majeranek, tymianek, miód, bardzo drobniutko posiekane ziarna jałowca, sól i pieprz. Dokładnie natrzeć mięso i odstawić na około 1 godzinę.
Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć udka. Następnie ułożyć je na kapuście, lekko je wciskając. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 1,5 godziny. Gdyby udka za bardzo się przypiekały, przykryć je folią aluminiową.
Smacznego 🙂
To też może Cię zainteresować:
→ Biała kiełbasa pieczona z miodem pitnym i kapustą kiszoną
→ Młode ziemniaczki w boczku zapiekane w kapuście kiszonej
→ Lane kluski z boczkiem i gotowaną kiszoną kapustą z kminkiem