Na świątecznym stole bardzo efektownie będzie wyglądać ciasto czekoladowe. Nie jest ono zbyt często wykonywane, chociaż wbrew pozorom, wcale nie jest trudne do zrobienia. A cały trud włożony w jego przygotowanie na pewno się opłaci.

Wygląda bowiem rewelacyjnie i bardzo dobrze smakuje.

Składniki na ciasto

  • 1 szklanka mąki
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki mleka
  • 2 jajka
  • 80 g masła
  • 100 g czekolady gorzkiej lub deserowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki na polewę

  • 100 g czekolady gorzkiej lub deserowej
  • 25 g masła

Dekoracje

   .   gotowe słodycze

Świąteczne ciasto czekoladowe – przepis

  • Do rondelka wkładamy pokrojone masło i połamaną czekoladę. Podgrzewamy na małym ogniu cały czas mieszając, tak żeby się nie przypaliło, aż składniki się dobrze roztopią. Po czym zdejmujemy z ognia i dodajemy mleko. Dokładnie mieszamy.
  • W tym czasie nagrzewamy piekarnik -175 stopni C i wyjmujemy jajka z lodówki. Po kilku minutach (żeby nie były zimne), ubijamy je z cukrem na puszystą masę.
  • W drugiej misce łączymy mąkę z proszkiem do pieczenia. Dokładnie mieszamy.
  • Do mąki dodajemy ubite jajka i roztopioną masę czekoladową. Całość miksujemy na wolnych obrotach aż do połączenia się składników.
  • Przelewamy całość do tortownicy (21cm). Pieczemy 45 min. Sprawdzamy patyczkiem czy się dobrze upiekło.
  • Po wyjęciu polewamy polewą zrobioną z czekolady i masła roztopione na małym ogniu.

Do dekoracji możemy użyć dowolnych gotowych wyrobów cukierniczych.