Strona główna Kuchnia Francuska Ratatouille czyli bezmięsny gulasz
Ratatouille czyli bezmięsny gulasz

Ratatouille czyli bezmięsny gulasz

Ratatouille (w polskiej wersji: ratatuj) to jedno z najbardziej znanych dań kuchni francuskiej. Czasem mówi się o nim również jako o potrawie śródziemnomorskiej ponieważ wywodzi się z Nicei zaś w pozostałych krajach basenu Morza Śródziemnego znajdziemy podobne potrawy. Ratatouille możemy określić jako rodzaj jarskiego gulaszu. Przepis na tę potrawę nie jest zbyt skomplikowany, możemy ją przygotować we własnej kuchni.

Ratatouille czyli bezmięsny gulasz

Autor: przepisy użytkowników
5.0 z 1 głos
Danie: GulaszKuchnia: FrancuskaTrudność: Łatwe
Porcje

4

porcje
Przygotowanie

10

min.
Gotowanie

40

min.
Kalorie

230

kcal

Ratatouille (w polskiej wersji: ratatuj) to jedno z najbardziej znanych dań kuchni francuskiej. Czasem mówi o nim jako o śródziemnomorskiej.

Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Składniki:

  • 1 średniej wielkości bakłażan

  • 250 g zielonej cukinii

  • 250 g żółtej cukinii

  • 1 zielona papryka

  • 1 czerwona papryka

  • 1 kg pomidorów

  • 6 łyżek oliwy

  • 2 cebule

  • 2 ząbki czosnku

  • 1 łyżeczka suszonych ziół prowansalskich

  • 6 łyżek posiekanej natki pietruszki

  • 1/2 pęczka bazylii

  • sól i pieprz do smaku


Sposób przygotowania:

  • Zacznij od przygotowania warzyw: bakłażana pokrój w kostkę, pomidory obierz ze skórki i pokrój w ćwiartki, usuń z nich nasiona, paprykę pokrój w paski, cukinię w plasterki. Cebulę pokrój w plasterki, czosnek rozgnieć.
  • Bakłażana oprósz niewielką ilością soli, ułóż na sicie i odstaw na pół godziny, aby puścił sok.
  • Na patelni rozgrzej dwie łyżki oliwy, wrzuć cukinię i smaż przez dwie minuty z każdej strony. Obsmażone kawałki cukinii przełóż do garnka.
  • Podobnie postąp z papryką: na patelnię wlej jeszcze łyżkę oliwy i wrzuć kawałki papryki, smaż je przez trzy do czterech minut, pamiętając o regularnym mieszaniu, po czym przełóż do garnka.
  • Na patelni rozgrzej dwie kolejne łyżki oliwy i wrzuć kawałki wcześniej opłukanego i osuszonego bakłażana, smaż go przez pięć minut, co chwilę mieszając, potem wrzuć do garnka.
  • Na patelni rozgrzej jeszcze łyżkę oliwy, wrzuć na nią cebulkę i czosnek. Smaż aż do zeszklenia (około pięciu minut). Wówczas dodaj pomidory, zioła prowansalskie i dwie łyżki posiekanej natki pietruszki. Całość smaż przez dziesięć minut a następnie przełóż do garnka z warzywami, zagotuj.
  • Duś pod przykryciem przez dziesięć minut, od czasu do czasu mieszając, warzywa powinny być miękkie.
  • Bazylię posiekaj (kilka listków zostaw na później). Garnek zdejmij z ognia, dodaj pozostałą natkę pietruszki i posiekaną bazylię. Dopraw do smaku solą i pieprzem, udekoruj kilkoma listkami bazylii. Smacznego!

Instagram @proste.pesto

Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto

Facebook ProstePesto

Zobacz ProstePesto na Facebooku

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*