Ratatouille (w polskiej wersji: ratatuj) to jedno z najbardziej znanych dań kuchni francuskiej. Czasem mówi się o nim również jako o potrawie śródziemnomorskiej ponieważ wywodzi się z Nicei zaś w pozostałych krajach basenu Morza Śródziemnego znajdziemy podobne potrawy. Ratatouille możemy określić jako rodzaj jarskiego gulaszu. Przepis na tę potrawę nie jest zbyt skomplikowany, możemy ją przygotować we własnej kuchni.
Ratatouille czyli bezmięsny gulasz
4
porcje10
min.40
min.230
kcalRatatouille (w polskiej wersji: ratatuj) to jedno z najbardziej znanych dań kuchni francuskiej. Czasem mówi o nim jako o śródziemnomorskiej.
Dłuższe podświetlenie ekranu
Składniki:
1 średniej wielkości bakłażan
250 g zielonej cukinii
250 g żółtej cukinii
1 zielona papryka
1 czerwona papryka
1 kg pomidorów
6 łyżek oliwy
2 cebule
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka suszonych ziół prowansalskich
6 łyżek posiekanej natki pietruszki
1/2 pęczka bazylii
sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
- Zacznij od przygotowania warzyw: bakłażana pokrój w kostkę, pomidory obierz ze skórki i pokrój w ćwiartki, usuń z nich nasiona, paprykę pokrój w paski, cukinię w plasterki. Cebulę pokrój w plasterki, czosnek rozgnieć.
- Bakłażana oprósz niewielką ilością soli, ułóż na sicie i odstaw na pół godziny, aby puścił sok.
- Na patelni rozgrzej dwie łyżki oliwy, wrzuć cukinię i smaż przez dwie minuty z każdej strony. Obsmażone kawałki cukinii przełóż do garnka.
- Podobnie postąp z papryką: na patelnię wlej jeszcze łyżkę oliwy i wrzuć kawałki papryki, smaż je przez trzy do czterech minut, pamiętając o regularnym mieszaniu, po czym przełóż do garnka.
- Na patelni rozgrzej dwie kolejne łyżki oliwy i wrzuć kawałki wcześniej opłukanego i osuszonego bakłażana, smaż go przez pięć minut, co chwilę mieszając, potem wrzuć do garnka.
- Na patelni rozgrzej jeszcze łyżkę oliwy, wrzuć na nią cebulkę i czosnek. Smaż aż do zeszklenia (około pięciu minut). Wówczas dodaj pomidory, zioła prowansalskie i dwie łyżki posiekanej natki pietruszki. Całość smaż przez dziesięć minut a następnie przełóż do garnka z warzywami, zagotuj.
- Duś pod przykryciem przez dziesięć minut, od czasu do czasu mieszając, warzywa powinny być miękkie.
- Bazylię posiekaj (kilka listków zostaw na później). Garnek zdejmij z ognia, dodaj pozostałą natkę pietruszki i posiekaną bazylię. Dopraw do smaku solą i pieprzem, udekoruj kilkoma listkami bazylii. Smacznego!
Instagram @proste.pesto
Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto
Facebook ProstePesto
Zobacz ProstePesto na Facebooku