Zupa grzybowa

Składniki

kość schabowa lub porcja rosołowa

(w wersji świątecznej wywar warzywny, bez mięsa)

1 duża marchewka

1 mała pietruszka

kawałek selera

1 mała cebula

listki selera i lubczyku

2 garście suszonych grzybów

śmietana lub mleko

250 g ulubionego makronu

zielenina do posypania

sól, pieprz

Sposób przygotowania

Marchewkę, pietruszkę i selera obrać i pokroić wedle uznania. Grzyby namoczyć.

Mięso wypłukać, zalać wodą, zagotować. Odcedzić szumowiny, dodać włoszczyznę, grzyby razem z wodą, w której się moczyły i 1 łyżeczkę soli. Przykryć, przykręcić gaz i gotować do miękkości mięsa.

Zupę zabielić śmietaną lub mlekiem. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Wsypać makaron. Jeśli zupę gotujemy wcześniej, to doprowadzić do zagotowania i wyłączyć. Makaron dojdzie. Jeśli przygotowujemy przed podaniem, to gotować do miękkości makaronu. Doprawić do smaku. Przed podaniem można posypać ulubioną zieleniną.

grzybowa

Grzyby i warzywa jesienne. Edycja 3.

15 uwag do wpisu “Zupa grzybowa

Dodaj komentarz