Składniki
kość schabowa lub porcja rosołowa
(w wersji świątecznej wywar warzywny, bez mięsa)
1 duża marchewka
1 mała pietruszka
kawałek selera
1 mała cebula
listki selera i lubczyku
2 garście suszonych grzybów
śmietana lub mleko
250 g ulubionego makronu
zielenina do posypania
sól, pieprz
Sposób przygotowania
Marchewkę, pietruszkę i selera obrać i pokroić wedle uznania. Grzyby namoczyć.
Mięso wypłukać, zalać wodą, zagotować. Odcedzić szumowiny, dodać włoszczyznę, grzyby razem z wodą, w której się moczyły i 1 łyżeczkę soli. Przykryć, przykręcić gaz i gotować do miękkości mięsa.
Zupę zabielić śmietaną lub mlekiem. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Wsypać makaron. Jeśli zupę gotujemy wcześniej, to doprowadzić do zagotowania i wyłączyć. Makaron dojdzie. Jeśli przygotowujemy przed podaniem, to gotować do miękkości makaronu. Doprawić do smaku. Przed podaniem można posypać ulubioną zieleniną.
Uwielbiam grzybową 🙂
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Zapach w czasie gotowania – bezcenny 🙂
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Kasiu!
I znów jestem po kolacji, gdy do Ciebie zaglądam.
A zapachniało mi grzybami, że hej:)
Smacznie pozdrawiam:)
Jest już relacja z koncertu- zapraszam:)
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Uwielbiam zapach grzybów 🙂
PolubieniePolubienie
lubię zapach, ale grzybów nie jadam 😉
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Ja uwielbiam wszystko co z grzybami związane 🙂
PolubieniePolubienie
Wieki już nie jadłam zupy grzybowej, a teraz narobiłaś mi mega ochoty 🙂
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Ja robiłam ze świeżych grzybów, ale jednak zdecydowanie wolę taka z suszonych 🙂
PolubieniePolubienie
I juz wiem co jutro na obiad 😀
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Smacznego 🙂
PolubieniePolubienie
U mnie też zupa grzybowa tylko z pęczakiem 😉
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Ooo, z pęczakiem nie próbowałam, a bardzo go lubię 🙂
PolubieniePolubienie
Kasiu to naszykuj od razu dwa talerze tej pysznej zupy, dla mnie i męża 🙂 uwielbiamy grzyyybowa!
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Zapraszam 🙂
PolubieniePolubienie