Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Babka piaskowa z rodzynkami

 Babka piaskowa to ciasto, którego nie trzeba przedstawiać. Proste, pyszne, aromatyczne i szybkie w przygotowaniu. Są wersje dwu-, trzy kolorowe. Moja dzisiejsza propozycja to wypiek z rodzynkami. Równie smaczny , co aromatyczny i mięciutki. Babkę piaskowa z rodzynkami przygotowuje się praktycznie tak samo, jak tradycyjną wersję, lecz dodajemy do niej rodzynki. Moim zdaniem ten wypiek polubią duzi i mali. Doskonałe na przyjęcia w ogrodzie. Polecam ! Składniki: 200 g masła 150 g mąki pszennej 150 g mąki ziemniaczanej 150 g cukru 50 g rodzynek 30 g cukru waniliowego 30 g cukier puder 10 g proszku do pieczenia 4 jajka Rodzynki parzymy wrzącą wodą przez 15 minut. Odcedzamy. Lekko posypujemy mąką pszenną. Białka oddzielamy od białek. Miękkie masło ucieramy na puch z dodatkiem cukru waniliowego i cukru. Dodajemy żółtka. Miksujemy. Dodajemy mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia. Miksujemy. Dodajemy rodzynki. Mieszamy. Białka ubijamy na puch. Dodajemy do ciasta. Blachę kek

Ciasto z marcepanem Siostry Anastazji

 Koniec listopada to okres w którym coraz częściej myślimy o świętach. Jednym z ich elementów jest marcepan. Jest to plastyczna migdałowa masa, która ma szerokie zastosowanie w cukiernictwie. Dzisiejsza moja propozycja to wykorzystanie marcepanu w cieście. Ciasto z marcepanem to niezwykle smaczne połączenie ciasta biszkoptowego i kremu śmietanowego oraz brzoskwiń. Tym co przemawia za sukcesem tego pysznego ciasta jest proporcjonalna ilość składników, które łatwo zapamiętać oraz ich dostępność. Jest to wypiek typowo rodzinny, na spotkania w gronie z bliskimi. Takie proste i wyjątkowo smaczne ciasto doskonale smakuje z kubkiem kawy. W moim domu akurat ten wypiek cieszy się nie małym powodzeniem. Polecam !

Składniki:

ciasto biszkoptowe

200 g maki pszennej

200 g cukru

200 g margaryny

200 g marcepanu

20 g mąki ziemniaczanej

10 g proszku do pieczenia

6 jajek

masa śmietanowa

500 ml śmietany 30%

200 g cukru pudru

200 g brzoskwiń z puszki

30 g śmietanfixu

Ciasto biszkoptowe: Marcepan ścieramy na tarce o drobnych oczkach i obsypujemy mąką pszenną. Miękką margarynę ucieram z cukrem pudrem. Żółtka oddzielam od białek. Do puszystej masy dodaje po jednym żółtku. Ucieram. Dodaję mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Ucieram. Dodaje marcepan. Ucieram. Białka ubijam na sztywno. Dodaję do ciasta. Delikatnie mieszam. Ciasto przelewam do kwadratowej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę około 45 minut w 180 stopniach. Studzę.

Masa śmietanowa: Brzoskwinie odsączam z syropu. Kroję na kwadraty. Zimną śmietanę ubijam na sztywno. Dodaje cukier puder i śmietanfix. Miksuję. Dodaję brzoskwinie. Mieszam.

Na wystudzone ciasto smaruję krem. Dowolnie dekoruje. Chłodzę dwie godziny w lodówce.




Smacznego !

Źródło: "Wielka księga ciast Siostry Anastazji", s. 84


Komentarze

Popularne posty

Drukuj