Makaron zapiekany z serem to zawsze dobra opcja na obiad w stylu comfort food. Jednak tym razem nie przygotowałam go z ciągnącą się mozzarellą, czy wyrazistym cheddarem, a z delikatną ricottą z dodatkiem ulubionej cukinii i mnóstwa świeżych ziół.
2-3 porcje:
- 150 g makaronu duże muszle
- 250 g ricotty
- 2 łyżki oliwy
- 1 średnia cukinia
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżka posiekanej bazylii
- 1 łyżeczka posiekanej mięty
- spora szczypta soli
- szczypta pieprzu
- 1 ząbek czosnku
- skórka starta z całej cytryny
sos:
- 1 cebula
- 1 papryka
- 500 g przecieru pomidorowego
- 1 ząbek czosnku
- łyżka oliwy
- łyżeczka syropu klonowego
- sól, pieprz, mielona wędzona papryka do smaku
Na początku przygotowujemy sos.
Cebulę, paprykę i czosnek drobno kroimy i podsmażamy na oliwie.
Dodajemy przecier, dusimy około 5 minut, po czym doprawiamy do smaku syropem klonowym i przyprawami. Gotowy sos przekładamy do naczynia żaroodpornego.
Pokrojoną w kostkę cukinię podsmażamy na oliwie przez około 7-8 minut.
W tym czasie makaron gotujemy al dente.
Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni.
Cukinię (wraz z oliwą pozostałą na patelni) mieszamy z ricottą, czosnkiem przeciśniętym przez praskę, posiekanymi ziołami i skórką z cytryny.
Doprawiamy do smaku solą i pieprzem i wypełniamy muszle.
Układamy je na sosie w naczyniu żaroodpornym i zapiekamy 15-20 minut w 190 stopniach.
Podajemy na ciepło.
Smacznego :)
Brak komentarzy