TORCIK PIJANY IZYDOR

Tort orzechowo czekoladowy z alkoholem.

Przepis na Torcik Pijany Izydor to wyjątkowy deser, który łączy w sobie wyrafinowany smak czekolady, orzechów i delikatnego alkoholu. Przepis w pierwotnej wersji pochodzi ze Słowacji i znany jest tam jako Opitý Izidor. Zainspirowana przepisem od SavoryLens, wprowadziłam kilka modyfikacji, tworząc niepowtarzalny orzechowo czekoladowy torcik z nutą alkoholu. Dzięki subtelnemu połączeniu intensywnej czekolady i aromatycznych orzechów, wzbogaconych o odrobinę alkoholu, torcik Pijany Izydor zachwyca głębią smaku i elegancji. Idealny na wyjątkowe okazje. 


Zobacz krok po kroku jak wykonać TORCIK PIJANY IZYDOR 


TORCIK PIJANY IZYDOR


SKŁADNIKI:

Biszkopt:
  • mąka pszenna (70 g)
  • orzechy włoskie zmielone (90 g)
  • proszek do pieczenia (1 łyżeczka)
  • kakao (1 łyżka)
  • proszek do pieczenia (1 łyżeczka)
  • sól (szczypta)
  • jajka (3 szt. rozmiaru M)
  • sól (szczypta)
  • masło (120 g)
  • cukier (90 g)

Masa orzechowa:
  • orzechy włoskie zmielone (150 g)
  • cukier puder (90 g)
  • rum lub ajerkoniak (80-90 ml.)

Krem:
  • mleko (500+100 ml.)
  • cukier (5 łyżek)
  • budyń waniliowy (1 op.)
  • masło (180 g)
  • cukier puder (50 g)
  • syrop orzechowy (2 łyżki) przepis na syrop orzechowy znajdziesz TUTAJ
  • masa orzechowa (3 łyżki)
  • kakao (1 łyżka)

Polewa:
  • gorzka czekolada (150 g)
  • śmietanka kremówka 35% (100 ml.)

Dekoracja:
  • orzechy włoskie zmielone (garść)

Dodatkowo:
  • dżem wiśniowy (5 łyżek)
 
Potrzebne gadżety:

WYKONANIE:

1.) Biszkopt.
 Tortownicę o średnicy 22 cm. wykładamy papierem do pieczenia (tylko dno). Piekarnik rozgrzewamy do 180*C.
 W miseczce mieszamy przesianą mąkę, zmielone orzechy włoskie, proszek do pieczenia, kakao oraz szczyptę soli.  
 Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę.
 Masło o temperaturze pokojowej ucieramy z cukrem na puszysto, dodajemy po jednym żółtka, wsypujemy stopniowo suche składniki i miksujemy, aż składniki się połączą. Wyłączamy mikser i dodajemy w 2 partiach ubite białka. Mieszamy delikatnie szpatułką.
 Przelewamy do tortownicy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w funkcji góra dół w 180*C przez 40-45 minut do tzw. suchego patyczka. Każdy piekarnik inaczej piecze, więc trzeba to mieć na uwadze.
 Upieczony biszkopt wyciągamy z piekarnika i pozostawiamy w foremce do całkowitego wystudzenia. Wystudzony biszkopt przekrawamy na 2 blaty.

2.) Masa orzechowa.
 W miseczce mieszamy zmielone orzechy włoskie, cukier puder, oraz alkohol.

3.) Krem.
 Budyń waniliowy gotujemy tak, jak to zaleca producent na opakowaniu. Przykrywamy go folią spożywczą i pozostawiamy do całkowitego wystudzenia.
 Masło o temperaturze pokojowej ucieramy z cukrem pudrem na puszysto. Dodajemy syrop orzechowy, 3 łyżki wcześniej zrobionej masy orzechowej, kakao i miksujemy. Następnie dodajemy wystudzony budyń (budyń i miksowana masa, powinny być mniej więcej tej samej temperatury.). Miksujemy do połączenia się składników.

4.) Składanie tortu.
Pierwszy blat biszkoptu smarujemy dżemem wiśniowym. Nakładamy masę orzechową i wyrównujemy. Następnie wykładamy połowę kremu. Na krem kładziemy drugi bat biszkoptu i wykładamy resztę kremu. 
 Wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc.

5.) Polewa i dekoracja.
 Gorzką czekoladę i kremówkę podgrzewamy w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce. 
 Wylewamy polewę na mocno schłodzony torcik i wygładzamy. Wstawiamy do lodówki, żeby polewa stężała.
 Dekorujemy brzegi tortu mielonymi orzechami włoskimi, a na środku kładziemy połówkę orzecha.


|TUTAJ znajdziesz  przepisy na Święta Bożonarodzeniowe, lub zobacz inny, fajny przepis na tort z alkoholem.

Orzechowy torcik z alkoholem.

Jeżeli interesuje Cię co się u mnie aktualnie dzieje, to zapraszam do oglądania moich vlogów na YouTube. W filmikach moich pokazuję codzienność życia w Grecji, czyli możesz poznać mnie lepiej i zobaczyć Grecję z troszkę innej strony. Zachęcam do subskrybcji mojego kanału Grecki Świat Rity


ZNAJDŹ MNIE NA:
🎬 YouTube: RITA creative
🧿 Moje vlogi: Grecki Świat Rity 
📷 IG: rita__creative
👫 FB: RITA creative
🎬 TikTok: rita.creative

Jeśli spodobał Ci się ten wpis i uważasz, że przepis jest wart uwagi, to udostępnij go w mediach społecznościowych oznaczając mnie #ritacreative . Dzięki!





Komentarze