Roladki schabowe z jarmużem w kapuście

Takie danie przygotowała na świąteczny obiad moja ciocia, bardzo nam posmakowało, więc przygotowałam je sama na niedzielny obiad 🙂

Składniki:

  • 8 kotletów schabowych
  • 8 liści kapusty włoskiej
  • 10 dkg sera żółtego
  • 2-3 większe liście jarmużu
  • ostra pasta ajwar
  • sól
  • włoszczyzna

Przygotowanie:

Z włoszczyzny ugotować bulion, sparzyć w nim liście jarmużu oraz liście kapusty, z których najpierw wycinamy najgrubszy nerw.

Kotlety rozbić, posolić i każdy posmarować pastą ajwar, około łyżeczki na kotleta.

Na liściu kapusty układamy rozbite mięso, na to pasek sera, posiekany jarmuż i paski marchewki ugotowanej w bulionie. Zwijamy roladki i układamy ściśle w garnku. Roladki zalewamy bulionem i gotujemy na niewielkim ogniu, pod przykryciem, około godziny.

Podajemy z ziemniaczkami i surówką. Smacznego 🙂

roladki-schabowe-z-jarmuzem-w-kapuscie1

5 uwag do wpisu “Roladki schabowe z jarmużem w kapuście

Dodaj komentarz