Makaron z jajkiem i koperkiem

Czy wasza mama robila czasem na obiad ziemniaki z sosem koperkowym i jajkiem gotowanym na twardo?
To danie to wspomnienie mojego dziecinstwa do ktorego lubie wracac. Niestety nie zawsze jest czas aby gotować ziemniaki i robić sos od podstaw. W zwiazku z tym powstał przepis na szybki makaron z jajkiem pieczonym na patelni.

Skladniki /1porcja/:

2 jajka
1 łyżeczka masła
1 łyżka serka typu philadelphia
1 porcja makaronu chińskiego 
1 łyżka mrożonego lub świeżego koperku
sól, pieprz

Jeżeli nie mamy prażonej cebulki a lubimy jej smak: pół cebuli pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na maśle przed dodaniem jajka. 

Wykonanie:

Porcje makaronu ugotować według przepisu na opakowaniu. 
 
Na patelni roztopić masło a następnie wbić dwa jajka i posolić. Jajka upiec delikatnie mieszając w trakcie, tak aby żółtko nie do końca zmieszało się z białkiem. 
 
Do ściętego jajka dodać 3 łyżki wody, serek philadelphia, koperek i ugotowany makaron. Całość wymieszać i doprawić solą i pieprzem. 

Dodaj komentarz