Czy wasza mama robila czasem na obiad ziemniaki z sosem koperkowym i jajkiem gotowanym na twardo?
To danie to wspomnienie mojego dziecinstwa do ktorego lubie wracac. Niestety nie zawsze jest czas aby gotować ziemniaki i robić sos od podstaw. W zwiazku z tym powstał przepis na szybki makaron z jajkiem pieczonym na patelni.
Skladniki /1porcja/:
2 jajka
1 łyżeczka masła
1 łyżka serka typu philadelphia
1 porcja makaronu chińskiego
1 łyżka mrożonego lub świeżego koperku
sól, pieprz
Jeżeli nie mamy prażonej cebulki a lubimy jej smak: pół cebuli pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na maśle przed dodaniem jajka.
Wykonanie:
Porcje makaronu ugotować według przepisu na opakowaniu.
Na patelni roztopić masło a następnie wbić dwa jajka i posolić. Jajka upiec delikatnie mieszając w trakcie, tak aby żółtko nie do końca zmieszało się z białkiem.
Do ściętego jajka dodać 3 łyżki wody, serek philadelphia, koperek i ugotowany makaron. Całość wymieszać i doprawić solą i pieprzem.