Składniki:
1 filet z kurczaka
1 puszka kukurydzy
1 jajko
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 marchewka
kawałek pora
garść grzybów mun
1/2 papryki
1 litr bulionu
1 łyżka koncentratu pomidorowego
5 łyżek sosu sojowego
1 łyżeczka curry
szczypta chili
1 łyżka sosu chili
50 g makaronu ryżowego
Przygotowanie:
Grzyby mun namoczyć. Marchewkę, pora i grzyby pokroić i wrzucić do gotującego się bulionu. Fileta z kurczaka rozdrobnić w blenderze, dodać 1 łyżkę sosu sojowego, curry, chili, wymieszać i wrzucić do bulionu, tak żeby mięso się nie skleiło. Dodać kukurydzę razem z zalewą i pokrojona w kostkę paprykę. Gotować 10 minut. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z niewielką ilością wody i wlać do zupy, dodać makaron ryżowy, koncentrat pomidorowy, sos sojowy, sos chili i gotować 5 minut. Jajko roztrzepać i cienkim strumieniem wlać do zupy. Zagotować i podawać. Smacznego 🙂
Składniki na 2 porcje
- Pierś z kurczaka: 250g / 430 kcal
- Kukurydza konserwowa: 220g / 158 kcal
- Jajko: 1 sztuka / 60g / 85 kcal
- Marchew: 100g / 41 kcal
- Por: 100g / 61 kcal
- Papryka zielona: 100g / 18 kcal
- Koncentrat pomidorowy: 30g / 27 kcal
- Makaron ryżowy: 50g / 54 kcal
874 kcal łącznie
Węglowodany: 67 g
Tłuszcze: 32 g
Białko: 68 g
437 kcal / porcja
Węglowodany: 33 g
Tłuszcze: 16 g
Białko: 34 g
Możesz zmienić proporcje lub składniki w kalkulatorze kalorii na calories-info.com
ale smaczna zupka! na jesień super!
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Syta i rozgrzewająca 🙂
PolubieniePolubienie