Orkiszowe placuszki z ricotty i purée z dyni z dodatkiem maku, cynamonu i skórki z pomarańczy…tak, to smakuje tak samo dobrze, jak brzmi. A może i lepiej :)
- 150 g ricotty
- 70 g purée z dyni
- 2 jajka
- skórka starta z połowy pomarańczy
- 120 g mąki orkiszowej jasnej
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 15 g cukru trzcinowego
- łyżeczka cynamonu
- łyżeczka maku
- odrobina oleju do natłuszczenia patelni
opcjonalnie jako dodatek:
- ricotta
- konfitura z pomarańczy
- pestki dyni
- syrop klonowy
Składniki na placuszki dokładnie mieszamy.
Na mocno rozgrzaną, natłuszczoną patelnię nakładamy po łyżce masy, formując placuszki.
W momencie, gdy zauważymy bąbelki na powierzchni placuszków, przewracamy je na drugą stronę.
Podajemy z dowolnymi lub podanymi przeze mnie dodatkami.
Smacznego :)
2 komentarze
To połączenie świetnie inspiruje do eksperymentów i zestawiania ze sobą elementów sezonowych, nieco swojskich z „nowinkami” jedzeniowymi, które od kilku lat zyskują na półkach sklepowych coraz większą popularność. :)
To danie już wygląda tak aromatycznie.. aż strach rozmarzyć się, jak smakuje!
Polecam wypróbować :)