Orkiszowe placuszki z ricotty i purée z dyni | Mienta blog
Naleśniki i placki, Śniadania

Orkiszowe placuszki z ricotty i purée z dyni

Orkiszowe placuszki z ricotty i purée z dyni z dodatkiem maku, cynamonu i skórki z pomarańczy…tak, to smakuje tak samo dobrze, jak brzmi. A może i lepiej :)

orkiszowe placuszki z ricotty i puree z dyni z dodatkiem maku cynamonu i skorki z pomaranczy 2 - Orkiszowe placuszki z ricotty i purée z dyniorkiszowe placuszki z ricotty i puree z dyni z dodatkiem maku cynamonu i skorki z pomaranczy 6 - Orkiszowe placuszki z ricotty i purée z dyni

  • 150 g ricotty
  • 70 g purée z dyni
  • 2 jajka
  • skórka starta z połowy pomarańczy
  • 120 g mąki orkiszowej jasnej
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 15 g cukru trzcinowego
  • łyżeczka cynamonu
  • łyżeczka maku
  • odrobina oleju do natłuszczenia patelni

opcjonalnie jako dodatek:

  • ricotta
  • konfitura z pomarańczy
  • pestki dyni
  • syrop klonowy

orkiszowe placuszki z ricotty i puree z dyni z dodatkiem maku cynamonu i skorki z pomaranczy 3 - Orkiszowe placuszki z ricotty i purée z dyniorkiszowe placuszki z ricotty i puree z dyni z dodatkiem maku cynamonu i skorki z pomaranczy 5 - Orkiszowe placuszki z ricotty i purée z dyni

Składniki na placuszki dokładnie mieszamy.

Na mocno rozgrzaną, natłuszczoną patelnię nakładamy po łyżce masy, formując placuszki.
W momencie, gdy zauważymy bąbelki na powierzchni placuszków, przewracamy je na drugą stronę.

Podajemy z dowolnymi lub podanymi przeze mnie dodatkami.

Smacznego :)

orkiszowe placuszki z ricotty i puree z dyni z dodatkiem maku cynamonu i skorki z pomaranczy 4 - Orkiszowe placuszki z ricotty i purée z dyniorkiszowe placuszki z ricotty i puree z dyni z dodatkiem maku cynamonu i skorki z pomaranczy 7 - Orkiszowe placuszki z ricotty i purée z dyni

Poprzedni Wpis Następny Wpis

Podobne wpisy

2 komentarze

  • Skomentuj CookUp 09/11/2021 at 08:25

    To połączenie świetnie inspiruje do eksperymentów i zestawiania ze sobą elementów sezonowych, nieco swojskich z „nowinkami” jedzeniowymi, które od kilku lat zyskują na półkach sklepowych coraz większą popularność. :)
    To danie już wygląda tak aromatycznie.. aż strach rozmarzyć się, jak smakuje!

    • Skomentuj Diana Kowalczyk 09/11/2021 at 20:07

      Polecam wypróbować :)

    Komentuj