Orkiszowe ciasto marchewkowe FIT

Oto nadszedł czas, żebym podzieliła się z Wami przepisem na moje ulubione ciasto marchewkowe. Bardzo wilgotne, na mące orkiszowej, z erytrolem zamiast cukru i z minimalną ilością tłuszczu. Ciasto, które można jeść bez wyrzutów sumienia, a smakuje jak milion dolarów! Czy dacie się skusić?
Przepis na 10 porcji, jedna to ok. 153kcal, B: 7,4g, T: 7,3g, W: 14,1g.

Składniki na tortownicę o śr. 21 cm:
– 400g marchewki
– 150g mąki orkiszowej 700
– 100g erytrolu
– 3 jajka
– 2 łyżki oleju
– 40g mielonych migdałów
– 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
– 1 łyżeczka cynamonu
– 1 łyżeczka imbiru mielonego
– szczypta soli
Składniki na krem:
– 125g serka kremowego naturalnego
– 2 łyżki masła orzechowego
– płatki migdałów

Marchewkę ścieramy na tarce o dużych oczkach. Do niej dodajemy żółtka, olej i mieszamy. Następnie dodajemy erytrol, mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia i przyprawami oraz migdały, mieszamy. Białka ubijamy na sztywną pianę wraz z solą i delikatnie łączymy z marchewką. Dno tortownicy pokrywamy papierem do pieczenia, boki natłuszczamy np. masłem. Pieczemy 45-50 minut w 160 stopniach i studzimy w otwartym piekarniku. Gdy ostygnie, łączymy serek z masłem orzechowym i smarujemy wierzch ciasta. Na koniec posypujemy płatkami migdałów.
Smacznego!

4 Replies to “Orkiszowe ciasto marchewkowe FIT”

  1. Z chęcią spróbuję. Ciasta marchewkowe są pyszne.

  2. Ciasto marchewkowe jadłam, ale nie z orzechami. Chętnie spróbuję.

  3. Musi być pyszne. Pięknie się prezentuje

  4. Świetny przepis. 🙂 Marchewkowe ciasta uwielbiam.

Dodaj komentarz