Składniki:
50 dkg karkówki wieprzowej (w tradycyjnej wersji góralskiej – baranina)
30 dkg kapusty kiszonej
1 garść suszonych grzybów
1 cebula
2 łyżki koncentratu pomidorowego
2 łyżki mąki
2 łyżki smalcu
słodka papryka
pieprz
szczypta cukru
Przygotowanie:
Mięso pokroić w kostkę, obsypać mąką i słodką papryką. W rondlu roztopić smalec i wrzucić mięso, obsmażyć przez 5 minut. Cebulę obrać, pokroić w kostkę i dodać do mięsa, smażyć kolejne 5 minut. Kapustę kiszona pokroić, dodać do mięsa razem z suszonymi grzybami. Koncentrat wymieszać z 1/2 szklanki wody i wlać do rondla. Całość posypać płaską łyżeczką pieprzu i słodkiej papryki oraz szczyptą cukru. Wymieszać i dusić pod przykryciem aż mięso będzie miękkie. W razie potrzeby doprawić. Góralski gulasz można podawać z góralskimi kluseczkami ziemniaczanymi 🙂
Z pewnoscią pożywny 😉
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Oj tak 🙂
PolubieniePolubienie
Kasiu!
Akurat gotuję obiad i czytam o Twoim pysznym, sytym daniu.
Chętnie bym się poczęstowała- dziękuję:)
Pozdrawiam refleksyjnie dziś
PolubieniePolubione przez 1 osoba
U nas jesienna słota za oknem, więc trzeba się rozgrzewać 🙂
PolubieniePolubienie
Sycące,rozgrzewające,pyszne😊
PolubieniePolubione przez 1 osoba
W sam raz na listopadową pogodę za oknem 🙂
PolubieniePolubienie
Oj takie danie zdecydowanie jest dla mnie:)
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Polecam 😀
PolubieniePolubienie