Gulasz z kiszoną kapustą

Składniki:

50 dkg karkówki wieprzowej (w tradycyjnej wersji góralskiej – baranina)

30 dkg kapusty kiszonej

1 garść suszonych grzybów

1 cebula

2 łyżki koncentratu pomidorowego

2 łyżki mąki

2 łyżki smalcu

słodka papryka

pieprz

szczypta cukru

Przygotowanie:

Mięso pokroić w kostkę, obsypać mąką i słodką papryką. W rondlu roztopić smalec i wrzucić mięso, obsmażyć przez 5 minut. Cebulę obrać, pokroić w kostkę i dodać do mięsa, smażyć kolejne 5 minut. Kapustę kiszona pokroić, dodać do mięsa razem z suszonymi grzybami. Koncentrat wymieszać z 1/2 szklanki wody i wlać do rondla. Całość posypać płaską łyżeczką pieprzu i słodkiej papryki oraz szczyptą cukru. Wymieszać i dusić pod przykryciem aż mięso będzie miękkie. W razie potrzeby doprawić. Góralski gulasz można podawać z góralskimi kluseczkami ziemniaczanymi 🙂

gulasz z kapustą

Kuchnia góralska

8 uwag do wpisu “Gulasz z kiszoną kapustą

Dodaj komentarz