Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym

4 min read
poledwiczki wieprzowe w sosie własnym

Szukasz pomysłu na obiad? Sprawdź jak w najprostszy sposób zrobić polędwiczki wieprzowe w sosie własnym dla całej rodziny. Idealne na drugie danie mięsko jest delikatne, miękkie, soczyste i dosłownie rozpływa się w ustach. Świetnie smakuje z ziemniakami, kluskami śląskimi, ryżem czy kaszą. Do tego oczywiście zestaw surówek. Brzmi pysznie?

Polędwica to najsmaczniejsza część wieprzowiny. Najbardziej lubię klasyczne polędwiczki w sosie własnym oraz w sosie śmietanowym. Są niemal tak delikatne, jak gulasz z indyka w sosie własnym. To są zdecydowanie moje smaki dzieciństwa. Mama bardzo często przygotowywała schab w sosie własnym. Podczas duszenia wydobywa się sos, który zagęszczam i otrzymuję szybką oraz prostą potrawę na obiad.

Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym – składniki

Szklanka to pojemność 250ml. Kaloryczność: 170 kcal w 100g. Z podanych składników otrzymasz porcje dla 4 osób.

  • 500g polędwiczki wieprzowej
  • 1 i 1/2 szklanki wody
  • cebula (1 średnia)
  • ząbek czosnku
  • marchewka (2 średnie)
  • płaska łyżka mąki ziemniaczanej
  • tłuszcz do obsmażenia polędwiczek (u mnie oczywiście smalec gęsi)
  • liść laurowy
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • płaska łyżeczka czerwonej papryki słodkiej
  • pół łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu

Wystarczą podstawowe przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, papryka, sól i pieprz, aby otrzymać aromatyczne danie.
Przepis jest na polędwiczki wieprzowe, ale równie dobrze możesz użyć polędwiczek cielęcych. Będzie podobny czas duszenia. W przypadku mięsa z indyka lub kurczaka, skracam czas duszenia do 10 minut. Schab w sosie własnym duszę przez 60 minut.

na zdjęciu polędwiczki wieprzowe w sosie włąsnym i kluskami śląskimi

Sposób wykonania polędwiczek w sosie własnym

Do przygotowania polędwiczek w sosie własnym potrzebować będziemy ostrego noża, patelni oraz garnka z grubym dnem. Przed wykonaniem potrawy, przeczytaj dokładnie cały opis i przygotuj poszczególne etapy.

Z polędwiczek wieprzowych usuwam białą błonkę z górnej części mięsa. Następnie płuczę i osuszam. Polędwiczki kroję w 2 – 3 cm plastry. Oprószam solą, świeżo zmielonym pieprzem czarnym i papryką. Jeśli masz czas to zalecam odstawić tak zamarynowane mięsko na 30 minut.

Na rozgrzaną patelnię umieszczam 2-3 łyżki smalcu gęsiego i na dużym ogniu obsmażam polędwiczki z obu stron na rumiano. Każdą stronę smażę przez około 3 minuty.

podsmażam polędwiczki wieprzowe

W międzyczasie w garnku zagotowuję wodę. Cebulę i marchewkę obieram i kroję talarki lub kostkę. Ząbek czosnku obieram i drobno siekam lub miażdżę. Przygotowane warzywa wraz z zielem angielskim oraz liściem laurowym wrzucam do gotującej się wody.

na zdjęciu polędwiczki przed duszeniem

Następnie do garnka z grubym dnem przekładam zarumienione na złoto polędwiczki wraz z tłuszczem. Porcje mięsa muszą być schowane pod wodą. Jeśli potrzeba to dolewam wody, aby polędwiczki były minimum 1 cm pod wodą. Duszę na małym ogniu pod przykryciem przez około 30 – 40 minut, aż polędwiczki będą miękkie. W połowie duszenia przewracam polędwiczki na drugą stronę. Na 5 minut przed końcem dodaję płaską łyżkę mąki ziemniaczanej rozprowadzonej w niewielkiej ilości wody i całość mieszam w celu zagęszczenia sosu. Ilość mąki dostosuj do własnych upodobań gęstości sosu.

na zdjęciu polędwiczki w sosie włąsnym po uduszeniu

Jeśli lubisz możesz także zabielić sos trzema łyżkami śmietany. W zależności jakiej użyjesz śmietany (słodka lub kwaśna) uzyskasz inny smak potrawy.

na zdjęciu polędwiczki z sosem i marchewką
Polędwiczki w sosie włąsnym z dużą ilością duszonej marchewki

Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym są już gotowe. Możesz je podawać tradycyjnie z ziemniakami, kaszą lub ryżem.

na zdjęciu polędwiczki podane z ryżem
Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym podane z ryżem

Ja ostatnio zakochałam się w kluskach śląskich, do których idealnie pasują delikatne polędwiczki. Do pysznego obiadu pamiętaj także o surówce oraz kompocie. Smacznego!

10 thoughts on “Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym

  1. Witam. Gotuję z Pani przepisów i prawie wszystko mi wychodzi. Pozdrawiam Piotr

    __ania-gotuje.pl:
    Super 🙂

  2. Jestem samotnym tatą 12 letniego chłopca. Skończyły mi się pomysły na gotowanie i młody zaczął kaprysić jak księżniczka – to już było, tego nie, tamtego nie, za ostre, za mdłe…. Nosz….
    Stron o gotowaniu jest na pęczki, ale albo przerost formy nad treścią, albo chemia (kostki, koncentraty, itp.). Ale u Pani jeszcze nie trafiłem. Na Boże Narodzenie zrobiłem barszcz według Pani przepisu – musiałem dorobić. Potem parę innych rzeczy – zero protestu. A dzisiaj polędwiczki zrobiłem – młody obrócił podwójną porcję. Nawet pomył po sobie. W sumie to chciałem podziękować tylko za Pani pracę w tworzeniu tej strony i dzielenie się wiedzą oraz pomysłami kulinarnymi a mi tu jakieś zwierzenia wyszły… Tak więc – dziękuję! 😉

  3. Pani Aniu przepisy prezentowane na Pani blogu są dla mnie podstawą gotowania. Wszystko się udaje i jest pyszne gorąco pozdrawiam Maria

  4. Jak mam zrobić obiad albo jakieś ciasto to zaglądam do swoich i porównuję z Pani przepisami. Zazwyczaj to Pani receptury biorą górę nad moimi i wychodzą wspaniałe dania.
    Dziękuję i pozdrawiam. ❤️

    1. Polędwiczki w sosie własnym to moje jedno z ulubionych dań. Są smaczne i bardzo proste w zrobieniu.
      Dziękuję Ewo za miłe słowa ❤️ i również pozdrawiam.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *