Składniki:
300 g fileta z kurczaka
2 cebule
100 g orzeszków ziemnych
50 g ziaren słonecznika
1/2 czerwonej papryki
2 ząbki czosnku
1/2 łyżki startego imbiru
sól, pieprz
1 łyżeczka curry
1 łyżeczka kurkumy
1/2 łyżeczki mielonego kardamonu
1/2 łyżeczki mielonej kolendry
szczypta chili
chlebki naan:
100 g mąki
10 g drożdży
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
50 ml wody
50 ml jogurtu naturalnego
Przygotowanie:
Jedną cebulę pokroić i wrzucić do garnka, dodać orzechy, pestki słonecznika i kurkumę, zalać wodą i gotować około 30 minut, a następnie zmiksować za pomocą blendera na gładko.
Drugą cebulę zeszklić na rozgrzanym oleju, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, starty imbir, kolendrę i kardamon, podsmażyć minutę i dodać kurczaka, pokrojonego w kostkę i obsypanego przyprawą curry. Podsmażyć kilka minut, zalać pastą orzechową, dolać około pół szklanki wody, dodać pokrojoną w kostkę paprykę, doprawić do smaku i gotować jeszcze 15-20 minut.
Drożdże wymieszać z woda i cukrem. Mąkę wymieszać z pozostałym składnikami i spienionym zaczynem. Zagnieść ciasto i odstawić do wyrośnięcia. Ciasto podzielić na 6 części, rozwałkować cienko i smażyć na suchej patelni z oby stron.
Zupę podawać z chlebkami. Smacznego 🙂
smakowity sosik!
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Mężowi smakowało 😉
PolubieniePolubienie
Kasiu
Pysznie u Ciebie, a kurczak plus ulubione przyprawy, to moje smaki🤗
Serdecznie pozdrawiam😀
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Dziękuję bardzo i pozdrawiam 🙂
PolubieniePolubienie
Bardzo ciekawy pomysł na kurczaka 🙂
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Warto spróbować 🙂
PolubieniePolubienie
Pierwszy raz widzę taki sos, Jestem ciekawa jak smakuje. Myślę, że zaskoczę moich bliskich tą potrawą.
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Polecam 🙂
PolubieniePolubienie
Ale pomysł! Bardzo ciekawie pomyślane, żeby ugotować orzeszki z cebulą i później to zblendowac. No mistrzostwo!:)
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Polecam 🙂 Co ciekawe ani smak cebuli ani orzeszków nie jest później mocno wyczuwalny 🙂
PolubieniePolubienie