Kurczak w sosie orzechowym

Składniki:

300 g fileta z kurczaka

2 cebule

100 g orzeszków ziemnych

50 g ziaren słonecznika

1/2 czerwonej papryki

2 ząbki czosnku

1/2 łyżki startego imbiru

sól, pieprz

1 łyżeczka curry

1 łyżeczka kurkumy

1/2 łyżeczki mielonego kardamonu

1/2 łyżeczki mielonej kolendry

szczypta chili

chlebki naan:

100 g mąki

10 g drożdży

1 łyżeczka cukru

1 łyżeczka soli

50 ml wody

50 ml jogurtu naturalnego

Przygotowanie:

Jedną cebulę pokroić i wrzucić do garnka, dodać orzechy, pestki słonecznika i kurkumę, zalać wodą i gotować około 30 minut, a następnie zmiksować za pomocą blendera na gładko.

Drugą cebulę zeszklić na rozgrzanym oleju, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, starty imbir, kolendrę i kardamon, podsmażyć minutę i dodać kurczaka, pokrojonego w kostkę i obsypanego przyprawą curry. Podsmażyć kilka minut, zalać pastą orzechową, dolać około pół szklanki wody, dodać pokrojoną w kostkę paprykę, doprawić do smaku i gotować jeszcze 15-20 minut.

Drożdże wymieszać z woda i cukrem. Mąkę wymieszać z pozostałym składnikami i spienionym zaczynem. Zagnieść ciasto i odstawić do wyrośnięcia. Ciasto podzielić na 6 części, rozwałkować cienko i smażyć na suchej patelni z oby stron.

Zupę podawać z chlebkami. Smacznego 🙂

10 uwag do wpisu “Kurczak w sosie orzechowym

Dodaj komentarz