Balti masala z ciecierzycą

Składniki:

1 puszka ciecierzycy

1 puszka krojonych pomidorów

1 czerwona papryka

1 cebula

100 g orzeszków ziemnych

2 ząbki czosnku

10 g startego imbiru

1/2 łyżeczki kurkumy

1/2 łyżeczki cynamonu

1/2 łyżeczki kuminu

1/2 łyżeczki mielonej kolendry

kilka kropel sosu chili

sól

Przygotowanie:

Cebulę pokroić i zeszklić na niewielkiej ilości rozgrzanego oleju. Dodać starty imbir i przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy. Podsmażyć 1-2 minuty uważając, żeby czosnek i przyprawy się nie przypaliły. Całość zalać pomidorami, dodać pokrojona paprykę i osaczoną ciecierzycę. Dolać wody aby osiągnąć pożądaną gęstość. Odłożyć 2 łyżki orzeszków do dekoracji, resztę zmielić i dodać do sosu. Całość gotować około 20 minut. Podawać z ryżem. Gotowe danie posypać orzeszkami i dymką. Smacznego 🙂

8 uwag do wpisu “Balti masala z ciecierzycą

Dodaj komentarz