Składniki:
1 puszka ciecierzycy
1 puszka krojonych pomidorów
1 czerwona papryka
1 cebula
100 g orzeszków ziemnych
2 ząbki czosnku
10 g startego imbiru
1/2 łyżeczki kurkumy
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki kuminu
1/2 łyżeczki mielonej kolendry
kilka kropel sosu chili
sól
Przygotowanie:
Cebulę pokroić i zeszklić na niewielkiej ilości rozgrzanego oleju. Dodać starty imbir i przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy. Podsmażyć 1-2 minuty uważając, żeby czosnek i przyprawy się nie przypaliły. Całość zalać pomidorami, dodać pokrojona paprykę i osaczoną ciecierzycę. Dolać wody aby osiągnąć pożądaną gęstość. Odłożyć 2 łyżki orzeszków do dekoracji, resztę zmielić i dodać do sosu. Całość gotować około 20 minut. Podawać z ryżem. Gotowe danie posypać orzeszkami i dymką. Smacznego 🙂
O dla mnie nowość. Nie jadłam nigdy tej potrawy
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Polecam 🙂
PolubieniePolubienie
Lubię takie miksy, idealne na jesień:)
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Oj tak 🙂
PolubieniePolubienie
Lubię próbować nowych smaków. Kiedyś jadłam kurczaka masala. Jestem ciekawa jak posmakuje mojej rodzince.
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Polecam 🙂
PolubieniePolubienie
Kasiu!
Smaczne danie, zwłaszcza na jesienne, chłodniejsze dni🧡😀
Pozdrawiam cieplutko😊
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Dziękuję bardzo 🙂
PolubieniePolubienie