Przepisy z warsztatów z Sebastianem Krauzowiczem

Przepisy z warsztatów z Sebastianem Krauzowiczem

Dziś gotujemy z Sebastianem Krauzowiczem dzięki przepisom z warsztatów To Jest Nasz Drób, które odbyły się we Włoskiej Akademii Kulinarnej Soho Factory.

Oprócz samych przepisów dowiedziałam się też jak przechowywać mięso i na co zwracać uwagę kupując drób.
Idąc po zakupy, powinniśmy zabrać ze sobą torbę termiczną.
Po powrocie do domu należy przełożyć kurczaka do pojemnika ze szkła lub plastiku przeznaczonego do kontaktu z żywnością, ale nie należy myć surowego mięsa, bo nie eliminuje to bakterii a wprost przeciwnie. Roznosi je po całej kuchni.
Na warsztatach jedliśmy kurczaka w sosie serowym i kurczaka w wersji bibimbap. Zobaczcie jak było pysznie.

Pierś kurczaka w syropie klonowym, z pieczonymi ziemniakami i sosem z sera Cheddar

Składniki:

  • 4 piersi z kurczaka
  • 100 g mąki
  • 100 g masło
  • 20 ml oleju
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • łyżka sosu sojowego
  • 90 ml syropu klonowego
  • Sól i pieprz
  • ½ pęczka świeżego tymianku


Piersi w glazurze

Pierś z kurczaka dopraw solą i pieprzem, obtocz w mące, strzepując z nadmiaru.

Rozpuść ¾ kostki masła na dużej patelni i obsmaż kurczaka z każdej strony na złoty kolor i zmniejsz temperaturę do średniej mocy. Dodaj czosnek i reszte masła. Gdy masło się rozpuści, polej masłem kurczaka, używając łyżki, dodaj tymianek, ocet, sos sojowy i syrop klonowy.  Wymieszaj składniki na patelni, zagotuj sos, a następnie gotuj aż do lekkiego zgęstnienia. Po chwili obróć kurczaka w sosie.

Sos Cheddar i smażone ziemniaki

  • 300 g ugotowanych ziemniaków
  • 50 ml oleju rzepakowego
  • 100 g sera Cheddar
  • 100 ml śmietany 30%
  • szczypta ostrej papryki
  • szczypta słodkiej papryki
  • ½ pęczka pietruszki

Śmietanę zagotuj, wrzuć rozkruszony ser, mieszaj aż ser się rozpuści i połączy z sosem, dodaj paprykę do smaku.  Ziemniaki przesmaż na oleju na złoty kolor, zalej sosem i oprósz natką pietruszki, podawaj z pokrojoną w plastry piersią z kurczaka.

Bibimbap z kurczakiem, kimchi, jajkiem i kurkami

Składniki:

  • 8 udek z kurczaka bez kości i skóry, oczyszczonych i pokrojonych w paski
  • 6 ząbków czosnku
  • 4 łyżeczki świeżego imbiru, posiekanego
  • 4 szalotki, pokrojone w plasterki
  • 60 ml sosu sojowego
  • 8 łyżek oleju sezamowego
  • 2 łyżki mirin
  • 2 łyżki cukru brązowego
  • 250 świeżego szpinaku
  • sól, pieprz świeżo zmielony
  • 3 duże marchewki pokrojone w paski
  • 300 g kurek
  • 100 g masła
  • 4 duże jajka
  • 150 g kimchi
  • ogórek pokrojony w paski bez miąższu
  • 2 torebki białego ugotowanego ryżu



Przepis na bibimbap z kurczaka


W wysokim naczyniu wymieszać czosnek, imbir, cienko pokrojone szalotki, sos sojowy, olej sezamowy, mirin i brązowy cukier. Zmiksować na gładką masę. Dodać paski z udek kurczaka i dokładnie wymieszać. Odstaw do lodówki na 30 minut. 

Szpinak zblanszować we wrzącej wodzie i odcedzić. Doprawić  łyżeczką oleju sezamowego, solą i pieprzem. Na patelni rozgrzej łyżeczkę oleju sezamowego. Dodaj marchewki i podsmaż 2-3 minuty. Zdejmij marchewki z patelni i dodaj ząbek czosnku i przesmaż z grzybami aż zmiękną. Odstaw kurki i podsmaż  zamarynowanego kurczaka, aż będzie dobrze ugotowany. 

Rozpuść masło na patelni, rozbij jajka na patelnię i smaż jajka sadzone. 

Aby ułożyć miseczki bibimbap, posyp ryż kurczakiem, kimchi, marchewką, szpinakiem,kurkami, ogórkiem i udekoruj jajkiem sadzonym.

#eupoultry #EnjoyItsfromEurope #tojestnaszdrób


Related Posts

Sałatka Cobb

Sałatka Cobb

Moją ulubioną sałatką z resztek jest sałatka Cobb. Potrzebne jest awokado, trochę warzyw i kotlet z kurczaka, który pozostał z obiadu. Najlepiej jakby nie był w panierce jak mój, ale resztkowym sałatkom nie zagląda się zęby. Nawet jak są tak pyszne jak ta. Podają ją w Hard Rock Cafe, ale robi się ją dosłownie chwilkę. Jest to też wariacja na temat sałatek […]

Najlepsze przepisy z kurczakiem

Najlepsze przepisy z kurczakiem

Potrzebujecie pomysłu na danie z kurczaka i przepisy z kurczakiem w roli głównej? Będą najlepsze przepisy z warsztatów gotowania, sałatki, zupy, grzanki i szaszłyki. a wszystko z kurczakiem!



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *