Dżem z fig

M&B
Dżem z fig

Taka cenowa okazja na figi nie mogła zostać nie zauważona przez Bartka. Wrócił więc ze sklepu z figami, które wypełniły po brzegi bawełniany woreczek na warzywa. Gdy zapytałam, na co nam tyle tych owoców, odpowiedział „Będziemy robić dżem z fig”. No i zrobiliśmy. 🙂 Jakim sposobem, z jakimi dodatkami, jak długo i z jakim efektem możecie przeczytać poniżej i zobaczyć na zdjęciach. Na zakończenie napiszemy, że dżem jest pyszny – zarówno na słodko, jak i w zaskakującym duecie z serem pleśniowym lub kozim. Koniecznie spróbujcie tego połączenia.

Dżem z fig – składniki

  • 1,5 kg fig (ok. 20 dużych sztuk)
  • 1 średnia cytryna
  • 300 g cukru
  • 1 kora cynamonu
  • 2 ziarenka anyżu
  • 2 ziarenka kardamonu




Wykonanie

Figi umyć, odciąć ogonki, pokroić na mniejsze kawałki. Przełożyć do garnka, wsypać cukier, wlać sok wyciśnięty z cytryny, dodać połamaną na kawałki korę cynamonu, ziarenka anyżu oraz kardamonu. Postawić na ogień, doprowadzić do wrzenia, gotować 30 minut pod przykryciem na małym ogniu. Następnie zdjąć przykrywkę i gotować kolejne 30 minut. Dżem zdjąć z ognia, pozostawić na 12 godzin.

Po tym czasie dżem ponownie zagotować i gotować bez przykrycia ok. 60 minut – do uzyskania pożądanej konsystencji. Gorący dżem z fig przekładać do umytych i wyparzonych słoiczków, zakręcać je i stawiać na pokrywce. Zostawić do całkowitego wystygnięcia.

Z podanych ilości wyszło nam 5 słoiczków po 300 ml.




Dżem z fig

Dżem z fig

Oceń nasze danie. Dziękujemy. :-)
recipe image
Przepis
Dżem z fig
Autor
Opublikowane
Średnia ocen
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)
UDOSTĘPNIJ TEN PRZEPIS

Podziel się swoją opinią o tym przepisie

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Poprzedni przepis Następny przepis