Dzisiaj pokażę Wam jeszcze jeden sposób na wykorzystanie cukinii. To pyszne i łatwe do zrobienia pesto z cukinii będzie świetnym dodatkiem do makaronów jako smarowidło do tostów lub marynata do mięs. Bardzo Wam je polecam.

Składniki:

  • 1 duża cukinia
  • duża garść bazylii
  • 40 g orzeszków piniowych
  • 40 g parmezanu
  • 3/4 – 1 szklanki oliwy z oliwek
  • 1/2 łyżeczki soli lub do smaku
Zapraszam również na film z instrukcja krok po kroku

Wykonanie:

Cukinie umyć, odciąć z niej końcówki i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.

Utarta cukinie zasypać sola i odstawić na bok aby wypuściła sok. Po kilku minutach cukinie odcisnąć na sicie i przełożyć do blendera.

Do blendera dodać również resztę składników i połowę oliwy z oliwek. Całość zmiksować na gładkie pesto. Jeśli pesto jest za gęste dodać resztę oliwy i ponownie wymieszać w blenderze.

Gotowe pesto przelozyc do słoiczka i przechowywać w lodowce do tygodnia.

Smacznego!


Komentarze

Leave a Reply

Ta witryna wykorzystuje usługę Akismet aby zredukować ilość spamu. Dowiedz się w jaki sposób dane w twoich komentarzach są przetwarzane.

Design a site like this with WordPress.com
Rozpocznij