Jeżynowy jogurtowiec z tapioką

Składniki:

100 g tapioki

2,5 szklanki mleka

1 duży jogurt naturalny

400 g jeżyn

2-3 łyżki cukru

2,5 łyżki żelatyny

herbatniki

1 galaretka bez cukru

Przygotowanie:

Tapiokę zalać mlekiem, odstawić na około pół godziny, a potem gotować na średnim ogniu aż ziarenka wchłoną cały płyn. Wystudzić. Jeżyny gotować z cukrem około 10-15 minut, a następnie zmiksować za pomocą blendera. Żelatynę zalać niewielką ilością wody, a kiedy spęcznieje podgrzać do rozpuszczenia i wymieszać z musem jeżynowym. Wystudzony mus owocowy zmiksować z jogurtem, a następnie wymieszać z tapioką. Dno tortownicy wyłożyć herbatnikami, wlać masę i wstawić do lodówki. Kiedy się zetnie zalać tężejącą galaretką. Schłodzić do całkowitego stężenia. Smacznego 🙂

8 uwag do wpisu “Jeżynowy jogurtowiec z tapioką

Dodaj komentarz