Składniki:
1 kapusta włoska
1 kg odgotowanych grzybów leśnych
2 cebule
300 ryżu
100 g kaszy gryczanej
50 g siemienia lnianego
sól, pieprz
słodka papryka
Przygotowanie:
Ryż, kaszę i siemię ugotować razem zalewając wodą w stosunku 1:2. Grzyby zmielić w maszynce na grubym sitku. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na niewielkiej ilości tłuszczu. Ryż, kaszę, cebulę i grzyby wymieszać w dużej misce i dobrze doprawić solą, pieprzem i papryką. Kapustę sparzyć, oddzielić liści i przyciąć najgrubszy nerw. Porcje farszu nakładać na liście kapusty i zwijać. Układać ściśle w naczyniu do zapiekania. Całość zalać 2 szklankami bulionu i dusić około2 godzin. Podawać z ulubionym sosem. Smacznego 🙂
Super. Pozdrawiam! 😀
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Dziękuję 🙂
PolubieniePolubienie
Jakie pyszności, a ja tak dawno nie jadłam gołąbków 🙂
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Ja zabieram się za nie może ze dwa razy w roku 😉
PolubieniePolubienie
Muszę przyznać że nigdy nie robiłam i nie jadłam gołąbków z grzybami. Myślę że są bardzo aromatyczne?
Pięknie i bogato je nafaszerowałaś Kasiu:)
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Ja robię praktycznie zawsze w sezonie grzybowym 🙂
PolubieniePolubienie