Kopytka z serem

6 min read
kopytka z serem

Uwielbiam kopytka z serem (kluski leniwe z serem i ziemniakami). Od tradycyjnych kopytek różnią się jedynie dodatkiem twarogu oraz jajka. W mojej rodzinie najczęściej podajemy kopytka polane zarumienioną na maśle bułką tartą lub sosem z pieczarkami. To smak mojego błogiego dzieciństwa. Sprawdź jak w prosty i szybki sposób przygotować tą uniwersalną potrawę, która pasuje do wielu dań obiadowych oraz na kolację.

Kopytka to świetny pomysł na szybki i prosty jarski obiad lub dodatek do mięsa. Możesz je podawać na słodko lub słono. W zależności od regionu Polski, potrawa występuje pod zamienną nazwą kopytka, kluski lub pierogi leniwe. Według mnie jeśli używamy ziemniaków, to bardziej adekwatna jest nazwa kopytka. Kopytka z serem to 4 główne składniki: ugotowane i zmielone ziemniaki, mąka pszenna, mąka ziemniaczana oraz półtłusty twaróg. Składniki z pewnością są dostępne w każdym domu, więc w każdej chwili, gdy przyjdzie na to ochota, przygotujesz pyszne kluski. Koniecznie sprawdź mój przepis na tradycyjne kopytka.

Nie wiesz co zrobić z ziemniakami z wczorajszego obiadu? W prosty sposób krok po kroku w kilkanaście minut zrobimy pyszny dodatek do obiadu, który zastąpi codzienne ziemniaki, kaszę czy ryż. Kopytka wyjdą miękkie i jędrne. Mama bardzo często nam je przygotowywała. Dziś ja wykonuję kopytka dla całej rodziny. Moje dzieci przepadają za kluskami leniwymi z serem i ziemniakami, a mąż także nie może się oprzeć.

Na zdjęciu kopytka z serem i ziemniakami

Kopytka z serem – składniki

Szklanka to pojemność 250ml. Kaloryczność: 145 kcal w 100g. Z podanych proporcji wyjdzie około 100 kopytek 🙂

  • 1 kg ziemniaków
  • 250g twarogu w kostce półtłustego lub tłustego (nie wodnistego z wiaderka)
  • 2 szklanki mąki pszennej (300g)
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej (40g)
  • 2 jajka średniej wielkości
  • sól do smaku
  • dodatkowo 2 łyżki oleju i sól do gotowania wody

Jeśli chcesz kopytka na słodko i poczuć wyrazistszy serowy smak, to mąkę ziemniaczaną zastąp budyniem waniliowym (1 opakowanie 40g).
Jeśli nie masz jajek możesz je zastąpić mąką ziemniaczaną w proporcji 1 jajko = 1 łyżką mąki.

Do polania:

  • 100g masła
  • 5 płaskich łyżek bułki tartej

Kopytka z serem – wykonanie krok po kroku.

Do przygotowania kopytek potrzebować będziesz: miksera, ostrego noża, szerokiego garnka oraz łyżki cedzakowej. Kopytka gotuję partiami, aby się nie posklejały i wyławiam cedzakiem. Przed przystąpieniem do wykonania potrawy, przeczytaj cały opis. Wyjaśniam jak krok po kroku sprawnie przygotować kopytka.

Krok 1. Ziemniaki obieram, myję, kroję w ćwiartki i gotuję w osolonej wodzie do miękkości. Następnie odstawiam do ostudzenia. Najlepsze są po 1 dniu przechowywania w lodówce. Idealnie sprawdzają się ziemniaki z wczorajszego obiadu. Pamiętać należy jednak, że świeżo ugotowane i odcedzone ziemniaki łatwiej się przeciskają przez praskę.

Krok 2. Ziemniaki rozgniatam za pomocą ręcznej praski i uzyskuję gładkie pure. Następnie wrzucam twaróg i całość mieszam na średnich obrotach za pomocą miksera. Możesz także użyć widelca do rozgniecenia i połączenia składników. Niektórzy mielą ziemniaki i twaróg w maszynce do mięsa. W kopytkach z serem wolę małe grudki białego sera :-), dlatego nie mielę go w maszynce. Zmielone ziemniaki są idealne, ale skoro to leniwe danie, to ja nie używam maszynki tylko ręcznej praski. Dodatkowa czynność i mycie. Możesz także użyć blendera do rozgniecenia ziemniaków i twarogu. Wybór pozostawiam Wam.

Krok 3. Do masy twarogowo – ziemniaczanej wbijam 2 jajka, wsypuję 2 szczypty soli, dwie szklanki mąki pszennej (300g) oraz dwie łyżki mąki ziemniaczanej (40g).
Ciasto wyrabiam ręcznie. Ciasto wychodzi gładkie, elastyczne i lekko lepkie (w zależności od użytych ziemniaków oraz twarogu). Nie dodawaj dodatkowej ilości mąki. Proszę uważać z jej ilością, aby kopytka nie wyszły za twarde. Lepiej rozwałkowany wałek ciasta oprószyć mąką z góry, niż dać więcej mąki. Aby ciasto nie kleiło się podczas wałkowania i krojenia, polecam na godzinę przed chodzić w lodówce.

Krok 4. Masę na kopytka dzielę na kilka części i formuję z nich kule. Przykrywam je czystą ściereczką kuchenną, aby nie obsychały. Obsypuję mąką blat kuchenny i za mocą oprószonych w mące rąk, rozwałkowuję kule ciasta w kształt wałeczka o średnicy 2,5 cm. Następnie wałeczek lekko spłaszczam i za pomocą ostrego noża kroję skośnie o długości około 3 – 4cm. Jeśli ciasto się klei, to podsypuję mąką ziemniaczaną. Czynność powtarzam dla każdej kuli. Pokrojone kopytka oczekujące na ugotowanie, przykrywam czystą ściereczką kuchenną, aby nie schły.

Krok 5.

na zdjęciu podsmażona na maśle bułka tarta

W tzw. międzyczasie przygotowuję bułkę tartę zarumienioną na maśle. W tym celu na suchą i lekko rozgrzaną patelnię wsypuję 5 płaskich łyżek bułki tartej i smażę na małym ogniu do czasu, aż się zarumieni na złoty kolor. Następnie wrzucam 100g masła i cały czas mieszając, smażę całość na małym ogniu jeszcze przez około 2 – 3 minuty.

Krok 6. W szerokim garnku zagotowuję osoloną wodę. Do wody możesz wlać 1-2 łyżki oleju, dzięki czemu kopytka nie będą się kleiły do siebie. Aby kopytka nie przywarły do dna garnka, zamieszaj wodę przed ich wrzuceniem. Mieszam także drewnianą łyżą podczas gotowania. Do gorącej, ale tylko lekko bulgoczącej wody wrzucam partiami kopytka, które po chwili wypłyną na powierzchnię. Gotuję bez przykrycia jeszcze na małym ogniu przez pół minuty od czasu gdy wypłyną. Nie gotuję ich dłużej, gdyż mogłyby się rozpaść. Woda podczas wrzucania kopytek oraz ich gotowania powinna lekko bulgotać. Uwaga. Na większym ogniu kopytka mogłyby się „rozciapać”. Aby kopytka nie były kleiste możesz wrzucić ja na chwilę do garnka z zimną wodą i odcedzić.

Na zdjęciu kopytka z serem polane bułka tartą

Ugotowane kopytka dokładnie odcedzam z wody za pomocą łyżki cedzakowej. Podaję na gorąco polane zarumienioną bułką tartą jako samodzielne danie. Staram się układać na talerzu w odstępach, aby się nie sklejały. Bardzo często kopytka służą mi jako alternatywa do codziennych ziemniaków, kaszy lub ryżu. Smakują wybornie z porcją mięsa i pyszną surówką.

Życzę smacznego!

11 thoughts on “Kopytka z serem

    1. Kopytka możemy mrozić surowe jak i ugotowane. Ugotowane muszą być oczywiście przed zamrożemiem ostydzone. Zarówno surowe jak i ugotowane kłądziemy np na desce do krojenia i umieszczamy na kilkanaście minut do zamrażalnika. Następnie przekładamy do woreczka i przechowujemy w zamrażalniku. Dzięki temu nie skleją się podczas zamrażania.

    1. Mąka ziemniaczana jest konieczna w tym przepisie dla dobre związania masy. Jeśli nie masz to możesz dodać budyń waniliowy – to też skrobia. Najlepiej budyń bez cukru.

    1. Ciasto na kopytka musi być lekko lepkie, więc nie dodawaj więcej mąki, aby kopytka nie były za twarde. Ważne jest, aby poprawnie je gotować, tak jak opisałam w kroku nr 6. Woda musi tylko lekko bulgotać.
      Tego rodzaju kopytka leniwe z twarogiem nie są aż tak jędrne, jak tradycyjne kopytka bez dodatku twarogu.
      Przepis tutaj: https://ania-gotuje.pl/przepis/kopytka/

    1. Użyłabym połowy składników. Niezjedzone można zamrozić. W komentarzu z dnia 27.05.2022 o 18:33 opisałam procedurę mrożenia.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *