Ciasto na kruszonce z beza i porzeczkami.

Ciasto na kruszonce z beza i porzeczkami to idealne ciasto kawy lub herbaty. Ciasto to możecie zrobić z każdymi innymi owocami i cieszyć się jego smakiem przez cały rok.

Składniki:

  • Kruszonka:
  • 3 szklanki maki pszennej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 4 żółtka
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 250 g masła
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Beza:
  • 4 białka
  • 1/2 szklanka cukru
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego
  • około 300 g czerwonych porzeczek
Zapraszam również do obejrzenia filmu z instrukcja krok po kroku

Wykonanie:

Wszystkie składniki na kruszonkę wrzucić do miski wyrobić na sypka kruszonkę. Można to zrobić za pomocą noża lub specjalnej siekaczki do ciasta.

3/4 kruszonki wysypać na dno tortownicy, wyłożonej pergaminem. Moja tortownica o średnicy 25 cm.

Na kruszonce wysypać umyte i obrane porzeczki.

Białka ubić na sztywna masę z dodatkiem soli i cukru. Do ubitej piany dodać opakowanie budyniu i całość dobrze wymieszać za pomocą miksera.

Tak ubita piane wyłożyć na owocach. Całość posypać pozostałą kruszonka.

Ciasto piec w 180 st. C. Funkcja piekarnika góra – dół przez około 50 minut.

Gotowe ciasto można posypać cukrem pudrem.

Smacznego!

Design a site like this with WordPress.com
Rozpocznij