Babeczki z kremem porzeczkowym

Składniki:

na około 30 babeczek

300 g mąki, pół na pół tortowa i krupczatka

200 g margaryny

2 żółtka

3-4 łyżki cukru pudru

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

krem:

500 g jogurtu greckiego

3 szklanki porzeczek, w mnie mrożone

ok. 6 łyżek cukru

3-4 łyżki żelatyny

1 galaretka

świeże maliny

kolorowe posypki

wiśnie w syropie

Przygotowanie:

Składniki na ciasto zagnieść. Ciasto schłodzić, a następnie rozwałkować, wyciąć krążki i wykleić nimi foremki do babeczek. Piec około 20 minut w piekarniku orzgrzanym do 180 stopni, na złoty kolor. Wyjąc z foremek i wystudzić.

Galaretkę rozpuścić w szklance wody, wystudzić. Kwadratowe pudełko wyłożyć folia spożywczą i wlać galaretkę. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.

Do porzeczek dodać 3 łyżki cukru kryształu i gotować aż owoce zaczną się rozpadać. Przetrzeć je przez sitko i dodać żelatynę, mieszać do jej rozpuszczenia. Jogurt grecki zmiksować z 3 łyżkami cukru pudru i wystudzą masą owocową. Do każdej babeczki włożyć po wiśni. Krem nałożyć do szprycy i wycisnąć do babeczek. Do każdej babeczki włożyć po malinie. Galaretkę wyjąć z naczynia i pokroić w kostkę, ułożyć na babeczkach. Posypać kolorowymi posypkami. Odstawić do lodówki. Smacznego 🙂

babeczki porzeczkowe

43773417_2109873945690163_6330347946772529152_n

13 uwag do wpisu “Babeczki z kremem porzeczkowym

Dodaj komentarz