Ketchup z cukinii



Ketchup z cukinii

Ketchup z cukinii to obowiązkowa pozycja na liście przetworów na zimę. Zaraz po ogórkach kiszonych, korniszonach, czy papryce konserwowej. Domowy ketchup z cukinii ma bardzo uniwersalny smak, może być nie tylko zamiennikiem tradycyjnego ketchupu, ale może również posłużyć jako pasta na kanapkę czy dodatek do sosu na spaghetti.

Ketchup z tego przepisu ma bardzo fajną konsystencję, nie jest ani za gęsty, ani za rzadki, w sam raz. Możemy nim także posmarować spód do pizzy, czy zaserwować go jako dodatek do nuggetsów. W moim domu ketchup z cukinii ma ogromne zastosowanie i nie wyobrażam sobie chwili kiedy miałoby go braknąć.

Przepis na ketchup z cukinii, z którego korzystam, jest bardzo prosty i szybki w przygotowaniu. Nawet jeśli jeszcze nigdy go nie robiliście, śmiało możecie pokusić się o przygotowanie kilku słoiczków na próbę. Następnie możecie w dowolny sposób modyfikować przepis, dodając mniej lub więcej papryki ostrej. Wszystko zależy czy lubicie bardziej, czy mniej pikantny ketchup.

Zapraszam serdecznie do zapoznania się z przepisem na domowy ketchup z cukinii. Bardzo smaczny dodatek do wielu dań, przekąsek i sałatek. Każdy z Was powinien posiadać kilka słoiczków tego sosu w swoim domu.
Składniki

PRZEPIS NA KETCHUP Z CUKINII



Składniki

  • 3 kg świeżej cukinii
  • 1 kg cebuli
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka octu spirytusowego 10 %
  • 5 ząbków czosnku
  • 800 g koncentratu pomidorowego
  • 3 łyżki soli
  • 2 łyżeczki papryki słodkiej
  • 2 łyżeczka papryki ostrej
  • 1 łyżeczka pieprzu

Wykonanie

  • Cukinię dokładnie umyć, obrać ze skórki. Następnie przekroić wzdłuż, by sprawdzić, czy nie posiada dużej ilości gniazd nasiennych. Jeśli tak, usunąć je, a następnie zetrzeć cukinię na tarce.
  • Cebule obrać i pokroić w drobną kosteczkę. Cukinię oraz cebulę przełożyć do miski, zasypać sola i odstawić w do lodówki na kilka godzin, można na całą noc.
  • Następnie przekładamy cukinię z cebulą do garnka, dodajemy cukier i całość gotujemy przez ok. 30 minut, co chwilę mieszając.
  • W kolejnym kroku dodajemy ocet oraz przyprawy, przeciśnięty przez praskę czosnek, paprykę słodką, ostrą oraz pieprz. Całość dusimy 20 minut.
  • W ostatnim kroku dodajemy koncentrat pomidorowy i gotujemy przez 5 minut pod przykryciem. Następnie całość blendujemy na gładką masę.
  • Gorący ketchup przekładamy do wyparzonych wcześniej słoików. Następnie zakręcamy i pasteryzujemy.




Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 0 / 5. Oddanych głosów: 0

Dodaj komentarz

trzy × 3 =