Drożdżowe pampuchy z jagodami

Drożdżowe pampuchy z jagodami

Facebook
Twitter
INSTAGRAM
Pinterest
Follow by Email
Poziom trudności    
      Drożdżowe pampuchy z jagodami podaję na gorąco, z roztopionym masłem i cukrem pudrem – takie danie często jadłam w Czechach, podczas zimowych wyjazdów na narty. W czeskich domach i restauracjach można je znaleźć pod nazwą kynuté borůvkové knedlíky – czyli drożdżowe knedle z jagodami. Ja je nazywam drożdżowymi pampuchami, ale znane są także pod innymi nazwami, m.in. jako kluski na parze, parowańce, parzeńce czy buchty.

 

Porcja na 25 pampuchów

 

Składniki:

 

Zaczyn:

  • 150 ml lekko ciepłego mleka
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżeczki cukru
  • 40 g drożdży

 

Ciasto:

  • 350 g mąki typ 550
  • 100 ml lekko ciepłego mleka
  • 2 łyżki (50 g) cukru
  • 1 szczypta soli
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki masła

 

Nadzienie:

  • 250 g jagód
  • 1 łyżka cukru

 

Polewa:

  • masło klarowane lub zwykłe
  • cukier puder

 

Sposób przygotowania:

 

W misce przygotować zaczyn. Mleko musi być lekko ciepłe (najlepsza temperatura dla rośnięcia drożdży to ok. 30°C), dosypać mąkę, cukier, dodać pokruszone drożdże, wymieszać i odstawić do wyrośnięcia. Masło rozpuścić, ostudzić. Do miski wsypać mąkę, cukier, sól, dodać lekko ciepłe mleko, masło, jajka i cały zaczyn. Wszystko dobrze wymieszać i zagnieść, najlepiej przy użyciu miksera wyposażonego w hak do wyrabiania ciasta.

 

 

Miskę nakryć i odstawić w ciepłe miejsce do czasu, aż ciasto co najmniej podwoi (a raczej potroi) swoją objętość.

 

 

Po tym czasie ciasto przełożyć na blat oprószony mąką i lekko je rozwałkować na grubość ok. 1 cm.

 

 

Placek pokroić na 25 kwadratów podobnej wielkości.

 

 

Każdy kawałek ciasta lekko rozciągnąć w dłoni, na ciasto nałożyć niepełną łyżeczkę jagód oraz odrobinę cukru. Ciasto szczelnie skleić nad jagodami, przeturlać w dłoniach, żeby zaokrąglić bułeczkę i odłożyć sklejaną stroną na posypaną mąką drewnianą deskę.

 

 

Bułeczki odstawić na 20-30 minut do wyrośnięcia.

 

 

W szerokim garnku zagotować wodę, pampuchy można parować w specjalnym koszyku do gotowania na parze lub na gazie (tetrowej lub lnianej ściereczce) rozciągniętej na garnku. Na raz gotować (w tej samej kolejności w jakiej zawijaliśmy) po 3-4 bułeczki pod pokrywką przez 10 minut.

 

 

W tym czasie roztopić masło. Gorące drożdżowe pampuchy z jagodami przełożyć na talerz, posypać cukrem pudrem i polać gorącym masłem.

 

 

W ten sposób postąpić ze wszystkimi bułkami.

Smacznego!

2 komentarze do “Drożdżowe pampuchy z jagodami”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *