Super prosta sałatka ziemniaczana z sosem tatarskim, zdrowa, pożywna, odświeżająca.

 

Czas: 25 minut

Poziom trudności: Bardzo łatwe

Liczba porcji: 2

 

Jeśli sałatka ziemniaczana kojarzy ci się z daniem kalorycznym, przeładowanym majonezem, to czas zweryfikować swoją opinię. Sałatka ziemniaczana z sosem tatarskim jest jej całkowitym zaprzeczeniem. Jest to danie lekkie i zdrowe. Sos tatarski zrobiliśmy na bazie skyru, islandzkiego jogurtu, gęstego, kwaskowego. Do tego klasyczne składniki: ogórki kiszone, świeże, kapary, plus składnik niestandardowy – rzodkiewka, dodany dla wyostrzenia smaku.

Ale to nie wszystko. Sałatka ziemniaczana z sosem tatarskim zawiera w sobie jeden mały trick: ziemniaki po ugotowaniu i pokrojeniu zalewamy sokiem spod ogórków kiszonych i na chwilę odstawiamy, żeby przeszły jego smakiem i aromatem. To niesamowite jak ziemniaki lubią kwaśne dodatki!

Ziemniaki na sałatkę staraj się tak ugotować, żeby były jędrne i zwarte i nie rozpadały się. W tym celu najlepiej gotować je w całości i pokroić już po ugotowaniu. Jak sprawdzić, czy są ugotowane? Wbijasz nóż w ziemniak, jeśli daje się go bez oporu wyciągnąć ziemniaki są gotowe.

Jeśli lubisz dania z ziemniaków zasmakuje ci letnie danie: młode ziemniaki z kefirem.

Składniki:

  • 0,5 kg ziemniaków
  • 1 kubek jogurtu greckiego lub skyru 400 ml
  • 2 ogórki kiszone
  • 4 rzodkiewki
  • 2 mały ogórek świeży
  • 1 łyżka kaparów (opcjonalnie)
  • 1 mały ząbek czosnku
  • 1 łyżka majonezu (opcjonalnie)
  • 4 łyżki soku z ogórków kiszonych
  • 2 łyżki oleju
  • 2 ugotowane jajka
  • Garść rukoli
  • Dowolne kiełki do posypania
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie:

Krok 1

Ziemniaki umyj, wyszoruj. Gotuj 10-20 minut, do momentu aż nóż wbity w ziemniak gładko z niego można wyciągnąć. Odcedź ziemniaki, przelej zimną wodą, pokrój w plastry, przełóż z powrotem do garnka, zalej sokiem z kiszonych ogórków i oliwą. Wymieszaj.

Krok 2

Posiekaj drobno ogórki kiszone, rzodkiewki, kapary, świeży ogórek, czosnek zetrzyj na tarce. Przełóż wszystko do misy. Dodaj jogurt i majonez. Wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem.

Krok 3

Wykładaj ziemniaki do misek. Na wierzch połóż sos tatarski, jajka. Posyp siekaną zieleniną i kiełkami.

Smacznego!