Pyszny i bardzo prosty w wykonaniu letni deser, czyli ciasto z borówkami, malinami i serkiem mascarpone. Przepis na ciasto z serka mascarpone i malinami powinien trafić w gusty wszystkich, którzy szukają pomysłu na ciasto z owocami bez pieczenia. To łatwe ciasto na spodzie z biszkoptów z pewnością warto przygotować ze świeżych, soczystych owoców, ponieważ nic nie przebije pachnącej polskiej maliny w sezonie. Poza sezonem sprawdzą się oczywiście maliny mrożone. Jak się nie ma, co się lubi, to się lubi, co się ma 🙂
Ciasto z malinami i mascarpone
Ciasto z malinami i mascarpone bez pieczenia, to idealny przepis wówczas, gdy dopadnie Cię ochota na coś słodkiego i owocowego, ale nie masz ochoty na pieczenie. Spód wykonaliśmy z podłużnych biszkoptów. Kolejna warstwa to galaretka malinowa z owocami, masa z bitej śmietany i serka mascarpone i zatopione w niej owoce w agrestowej galaretce. Całość tworzy pyszne, orzeźwiające połączenie smaków, w którym nie ma jednej dominującej warstwy.
Ciasto z serkiem mascarpone i malinami na zimno to jeden z wielu przepisów na ciasta bez pieczenia, które znajdziesz na Naszym Blogu Kulinarnym. Zobacz przepis na sernik z brzoskwiniami na zimno, a także pyszną napoleonkę na krakersach. Pyszne jest również ciasto kokosowe na herbatnikach z budyniem i galaretką. Jak zrobić ciasto z malinami bez pieczenia? Zapraszamy na sprawdzony przepis i gorąco polecamy!
Forma do pieczenia 20 x 20 cm
Przepis na ciasto z malinami i mascarpone
Składniki
- długie biszkopty: 1 paczka
- serek mascarpone: 1 op.
- śmietana 30 – 36 %: 250 g
- galaretka malinowa: 2 szt.
- galaretka agrestowa: 1 szt.
- maliny: 250 g
- borówka: 100 g
- cukier puder do smaku
- mleko w proszku: 4 łyżki
Ciasto z malinami i mascarpone
Przepis
Formę wyłóż folią spożywczą. Spód formy wyłóż biszkoptami. My użyliśmy biszkoptów podłużnych i takie polecamy. Jeśli nie masz akurat takich, możesz także wykorzystać biszkopty okrągłe.
Galaretki malinowe rozpuść w 700 ml gorącej wody zgodnie z zaleceniami na opakowaniu. Następnie odstaw do wystudzenia. Do zimnej galaretki, która zaczyna wiązać dodaj 200 g malin, a kiedy wyraźnie zacznie się ścinać, wyłóż na biszkopty. Wstaw biszkopty z galaretką do lodówki, aby masa stężała.
Zimną śmietanę ubij na sztywno. Do ubitej masy dodawaj po łyżce serka i wolno miksuj. Na koniec dodaj mleko w proszku i dodaj cukier puder do smaku. Wyłóż masę na stężałą galaretkę z malinami i wyrównaj. Wstaw do lodówki.
Agrestową galaretkę rozpuść w 300 ml gorącej wody. Kiedy zacznie tężeć, rozłóż cienką warstwę na ciasto i udekoruj malinami oraz borówkami. Odstaw do lodówki na ok. 2 godziny.
Życzymy smacznego!